Catalunya Diari

El sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos estudia emprendre noves accions

El sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos estudia emprendre noves accions| Redacció - Fotografia: www.fruitasecamorilla.com

 El sindicat demana que l’administració aboni el deute pendent amb el sector referent a l’ajuda de l’Estat a superfícies de fruita seca dels anys 2012 i 2013, que ascendeix a uns 3,31 milions d'euros. Així mateix, també ha traslladat la necessitat del sector de mantenir aquesta ajuda més enllà del 2014, tal i com preveu la reforma de la PAC recentment aprovada.
 
D’altra banda, els productors d’avellana poden perdre 4.254.000 euros a l’any en ajuts directes i 1.775.000 euros a l’any en ajudes agroambientals.
 
El conseller no va proposar dimecres solucions a l’eliminació, per part del Govern de l’Estat i de la Generalitat, de l’ajuda directa a partir del 2015 de fins 120,50 euros per hectàrea que perceben els productors de fruita seca. Només es va comprometre a treballar per demanar al Ministeri, al 2016, la revisió a l’alça de l’ajuda acoblada amb fons comunitaris d’uns 34 euros/ha que planteja el Ministeri a partir del 2015. Tampoc va esclarir si pensa mantenir les mesures agroambientals, ja que la proposta del Departament del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 (PDR) no contempla la continuïtat del suport de les mesures específiques per a l’avellaner vigents els últims cinc anys (agricultura racional i de conservació i lluita contra l’erosió), entre d’altres.
 
Els pagesos professionals productors d’avellana deixaran d’ingressar 143 euros per hectàrea. La davallada assoleix els 443 euros per hectàrea si, a més, estaven subscrits a les mesures agroambientals. Amb tot, la reducció total d’ajudes és del 47%. Els productors d’avellana no professionals patiran una davallada de 113 euros per hectàrea, fins 413 euros per hectàrea tenint en compte les agroambientals, suposant una reducció de sobre el 48% del total d’ajudes.
 
Pel que fa als pagesos professionals productors d’ametlla i garrofa, les seves ajudes es reduirien en 90 euros per hectàrea, i fins a 120 euros per hectàrea si es considera la mesura agroambiental de producció integrada. En definitiva, una davallada de fins el 26% de les ajudes, en ametller. Per als no professionals d’aquests cultius, la reducció d’ajudes seria de 60 euros per hectàrea, i de 90 euros per hectàrea considerant les agroambientals.
 
Un resultat, doncs, molt decebedor pel sector de la fruita seca català, que no entén la manca de responsabilitat de la conselleria envers un sector que representa 43.230 hectàrees productives a Catalunya.


Comentaris

envia el comentari