Catalunya Diari

El Segarra-Garrigues incrementarà prop d'un 10% la superfície de regadiu l'any 2017

El Segarra-Garrigues incrementarà prop d'un 10% la superfície de regadiu l'any 2017| Text i fotografia: ACN

 

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha explicat aquest dimecres que el Govern ha invertit 20 milions d'euros aquest 2016 en el canal Segarra-Garrigues. Pel que fa la xarxa secundària, que és la que fa arribar el regadiu a les finques, Serret ha dit que "s'hi ha invertit 10,5 milions d'euros i això ens està suposant que la nostra superfície assolida de regadiu sigui més de 15.000 hectàrees i ja tenim més de 2.600 regants". 

Amb vista al 2017, la previsió és augmentar prop d'un 10% la superfície de regadiu respecte a enguany. La consellera d'Agricultura ha reivindicat el Segarra-Garrigues com a "obra de país" i ha destacat "l'esforç d'inversió" del Govern. En aquest sentit i en resposta a una pregunta del grup popular al Parlament, ha assegurat que "la Generalitat aporta el 85% del cost del canal, mentre que l'Estat tot just hi contribueix amb un 15%".
 
Meritxell Serret ha defensat aquest dimecres al Parlament que tirar endavant el canal Segarra-Garrigues "és una aposta ferma d'aquest Govern". Així, la Generalitat aporta prop d'uns 1.300 milions d'euros, xifra que suposa el 85% del cost de l'obra, "mentre que l'Estat n'aporta tot just un 15%", ha assegurat la responsable d'Agricultura en resposta a la pregunta del grup parlamentari del PPC sobre les previsions del Govern en relació amb aquesta infraestructura.
 
La consellera ha explicat que dels 1.513 milions d'euros que costa el Segarra-Garrigues, "l'Estat només n'aporta 222 (el 14,67%), mentre la resta va a càrrec de la Generalitat". De fet, dels 444 milions que hauria d'aportar l'Estat, només n'aporta 222, ja que el 50% l'havien d'aportar els regants, ha dit Serret. A través d'un conveni subscrit l'any 2006, on es va acordar que la part dels regants l'avanci la Generalitat, "es van poder iniciar les obres del canal principal i s'assegura el seu desenvolupament". És a dir, la Generalitat aporta 1.069 milions d'euros per a tota l'obra, més els 222 que s'estan avançant dels regants per al canal principal.
 
D'altra banda, Meritxell Serret s'ha referit a les inversions d'aquest any 2016 al canal i ha assegurat que la Generalitat hi ha destinat 20 milions d'euros. Pel que fa la xarxa secundària, ha dit que s'hi ha invertit 10,5 milions d'euros i ha destacat que la superfície assolida de regadiu ja supera les 15.000 hectàrees, amb més de 2.600 regants adherits. "Estem avançant amb pas ferm i de cara al 2017 augmentarem prop d'un 10% la superfície de regadiu respecte a enguany", ha afirmat la responsable d'Agricultura.
 
Pel que fa a l'adhesió de regants, Serret ha manifestat que "tenim molt clar que prioritzem allà on hi ha regants adherits". "El que volem assegurar és un desenvolupament sostenible i explotacions viables arrelades al territori i, per tant, posem el regadiu allà on hi ha regants, allà on hi ha projecte de desenvolupament", ha afegit. La consellera ha conclòs la seva intervenció dient que "perquè volem futur i volem cohesió territorial, continuarem apostant, com a Govern, en el Segarra-Garrigues".
 
Calendari d'actuacions "realistes" al Segarra-Garrigues 
Durant la sessió de control al Govern, la diputada del Partit Popular Català, Marisa Xandri, ha exigit a Serret un calendari d'actuacions "realistes" al Segarra-Garrigues "amb l'objectiu de saber cap on han de tirar els nostres pagesos". Xandri ha defensat la importància del canal per a les comarques de Lleida des del punt de vista econòmic i social i ha advertit que "la inacció del Govern pot acabar enterrant una obra faraònica, la més cara de Catalunya després de la Línia 9 del metro". 
 
La diputada popular ha exposat que "contràriament al seu immobilisme, el govern d'Espanya ha fet els deures, construint el canal principal de gairebé 85 quilòmetres amb partides pressupostàries any rere any", aportant-hi més de 450 milions d'euros. "Els pagesos tenen clar qui ha complert amb els seus compromisos i qui no", ha sentenciat. 
 
Xandri ha retret a la consellera d'Agricultura que s'hagi perdut "més d'una dècada en la construcció d'una infraestructura veritablement integradora" i ha lamentat "la deixadesa envers una transformació històrica de zones de secà a regadiu com en el seu dia va suposar el canal d'Urgell". Tanmateix, ha dit que "l'aigua està garantida i si els pagesos no s'incorporen al ritme desitjat és una qüestió que només implica el Govern, responsable d'executar la xarxa secundaria, de la que encara s'ha de construir el 60% del total". Segons la popular, "el 70% d'adhesió que es demana als regants no es pot assumir".


Comentaris

envia el comentari