Catalunya Diari

El Síndic de Greuges diu que la residència d'Agramunt no s'hauria d'haver construït

El Síndic de Greuges diu que la residència d'Agramunt no s'hauria d'haver construït| ACN - Fotografia: Laura Biela

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha assegurat aquest divendres que la residència d'avis inundada el passat 3 de novembre a Agramunt, on van morir quatre ancianes, no s'hauria d'haver construït mai, perquè està en una zona inundable de la conca del riu Sió.

Així, la normativa general impedeix construir a menys de 100 metres de la llera del riu, i el geriàtric està a uns 50 metres. Per això, ha responsabilitzat principalment a l'Ajuntament de la localitat, però també a la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Sobre l'actuació dels serveis d'emergències la nit de la inundació, ha afirmat que bombers i policies van ser professionals, però el Centre d'Emergències de Catalunya no va actuar amb prou agilitat.

Menys d'un mes després dels tràgics fets, el Síndic ha acabat un informe força exhaustiu sobre les possibles causes de la inundació mortal i possibles solucions. L'origen de tot és la construcció de la residència en una zona del nucli d'Agramunt considerada punt crític inundable des de l'any 2002, pocs mesos abans que el promotor de l'edifici demanés la llicència d'obres. Aquell mateix any, també abans que es demanés el permís d'obres, va entrar en vigor una llei que impedia la construcció de noves edificacions en zones inundables. La normativa impedeix construir a menys de 100 metres de la llera del riu, i la residència és a uns 50 metres. Per això, es considera que és una zona inundable aproximadament cada deu anys, el nivell més alt de risc. A una zona propera, a uns 100 metres, hi ha una llar d'infants i una escola de música.

Per això, el Síndic considera que l'Ajuntament no hagués hagut de permetre la construcció, ja que hauria d'haver demanat informes a la CHE i a l'ACA que "necessàriament" haurien estat desfavorables. També la Generalitat hauria d'haver impedit la construcció, ha explicat el Síndic, o almenys, en inspeccions posteriors, prendre mesures. De fet, el propi pla d'autoprotecció de la residència admet que és una zona inundable, cosa que encara faria més incompatible situar dormitoris amb persones de mobilitat reduïda o problemes cognitius severs a la planta semisubterrània. Per això, considera que hi ha hagut un "cúmul de negligències administratives".

Sobre la nit de la inundació, també ha detallat algunes actuacions poc eficients. En concret, ha dit que la CHE no té estació d'aforament del cabal d'aigua del Sió, cosa que impedeix saber amb exactitud i de manera telemàtica i immediata quina és la crescuda del riu en cas de pluges. La tarda abans dels fets, el 2 de novembre, estava activada la fase d'alerta del pla Inuncat de la Generalitat per pluges intenses i possibles inundacions, però el risc més elevat era cap a la comarca de la Noguera.

Malgrat admetre l'alt grau d'impredictibilitat de les fortes pluges a la zona, ha recordat que el CECAT ja va advertir a l'Ajuntament i a la Policia Local i a partir de les 8 del vespre i fins mitjanit es van anar activant diversos parcs de bombers voluntaris de la zona, inclòs el d'Agramunt. No obstant els bombers de la localitat van anar a altres zones on suposadament hi havia més risc.

Cap a les 03.21 hores, l'exalcalde de Bellver d'Ossó, uns quilòmetres més amunt del riu Sió, va trucar al 112 alertant que havia augmentat molt el cabal. El CECAT va avisar la sala de coordinació dels Bombers de la Generalitat a Lleida, que no va activar cap altre reforç que els camions que ja estaven fent rondes per la zona. Cap a les 03.50 hores, els bombers d'Agramunt van alertar a la població per megafonia, i cap a les 04.03 van picar a la porta de la residència d'avis alertant del perill. No obstant, van seguir fent camí riu avall. Dos minuts després, una treballadora del centre va trucar al 112 alertant que no podien treure nou persones de la planta semisubterrània. Quan van arribar els primers bombers voluntaris, a més de policies locals, a les 4.17 hores, van "arriscar les seves pròpies vides" per intentar treure algunes ancianes. El reforços amb més equipament van ajudar més tard, però el rescat total no va acabar fins dues hores més tard quan van arribar els bombers d'elit del GRAF.

El CECAT no va activar la fase d'emergència de l'Inuncat fins les 5.25 hores, cosa que el Síndic considera que va ser massa tard i poc àgil.

Conclusions
Per tot això, el Síndic conclou que hi ha "inconcreció competencial" entre la CHE i l'ACA per fer de policia administrativa d'aigües a la conca del riu Segre, cosa que suposa una manca d'inspectors per vigilar les construccions de la zona, a més de la manca d'estacions d'aforament. També remarca la "manca de rigor" per part de l'Ajuntament d'Agramunt i les administracions supervisores per concedir les llicències i de la Generalitat per no inspeccionar correctament el funcionament de la residència. Per últim, considera que els policies i bombers van actuar amb total professionalitat, però cal millorar els sistemes de protecció civil per l'alerta, seguiment i activació.

Així, el Síndic ha demanat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que es creï una comissió d'investigació sobre el cas, i també que una comissió interadministrativa, amb els departaments afectats de la Generalitat, l'ACA, la CHE i l'Ajuntament revisin els plans d'emergència. Igualment, insta a clarificar les competències de l'ACA i la CHE, i, si cal, canviar lleis espanyoles per transferir competències a l'ACA.

A més, insta la Generalitat ha realitzar en dos anys un catàleg actualitzat de tots els equipaments existents en zones inundables, i que es valori la seva continuïtat en les ubicacions actuals, les millores arquitectòniques o el canvi d'usos. També insta a dilucidar les possibles responsabilitats administratives i penals per la concessió de la llicència.

Per últim, insta a inhabilitar immediatament la planta subterrània de la residència com a dormitori i a traslladar la residència sencera. Si no es fes de forma voluntària, insta a la seva expropiació.


Comentaris

envia el comentari