Catalunya Diari

El trànsit diari a l'Eix Transversal creix un 36% des del seu desdoblament

El trànsit diari a l'Eix Transversal creix un 36% des del seu desdoblament| Redacció - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 Tenint en compte els primers sis mesos de l’Eix ja com autovia, la mitjana diària de vehicles ha estat de 10.217; d’aquests, 7.456 corresponen a vehicles lleugers i 2.761, a pesants. Des del gener, el trànsit a la C-25 ha anat augmentant; en total, un 27,6%. El tram per on circulen més vehicles de mitjana és el de Manresa a Vic (més d’11.100 diaris) i on més ha crescut el trànsit des del gener, el de Vic a Caldes de Malavella (un 33%).
 
L’Eix Transversal vertebra les comunicacions per carretera entre la plana de Lleida, les comarques centrals i Girona; abasta 153 quilòmetres i uneix fins a 35 municipis. El seu desdoblament ha permès millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit i potenciar tant les connexions intercomarcals com les de llarg recorregut. Així mateix, cal indicar que des que va entrar en servei el desdoblament, l’accidentalitat ha estat més baixa i de menor gravetat respecte d’anys anteriors i que no s’ha produït fins al moment cap accident mortal.
 
Les obres de desdoblament de l’Eix van comptar amb un pressupost de 752,4 MEUR; per tal de finançar-les, aquesta actuació s’emmarca en una concessió d’obra pública (també conegut com a peatge a l’ombra), que inclou la redacció dels projectes corresponents, l’execució dels treballs i el manteniment de la infraestructura fins l’any 2040.
 
A partir de la posada en servei del desdoblament, la Generalitat paga un cànon a la concessionària (Cedinsa Eix) en funció del nombre, tipus de vehicles que hi circulen i quilòmetres recorreguts. Per exemple, per un vehicle lleuger que efectua el trajecte complet de l’Eix Transversal, de Cervera a Caldes de Malavella, el Govern paga 9 euros, i per un vehicle pesant, més de 12 euros. Es calcula que enguany, el Govern hi destinarà uns 21,7 MEUR. Aquesta xifra se sumarà als 134 MEUR que la Generalitat ha aportat a la concessionària per a l’execució de l’obra.


Comentaris

envia el comentari