Catalunya Diari

El Zoo del Pirineu ampliarà les instal·lacions amb un jardí botànic per atraure papallones

El Zoo del Pirineu ampliarà les instal·lacions amb un jardí botànic per atraure papallones| Text i fotografia: ACN

 

El Zoo del Pirineu, situat al municipi d'Odèn, vol ampliar el proper curs les seves instal·lacions amb un jardí botànic. Segons la directora de l'equipament, Stania Küspert, serà un espai on s'hi plantaran diferents varietats de plantes autòctones de la zona de muntanya, que han d'atraure la presència de papallones. 

Küspert ha explicat que tenen comptabilitzades fins a 44 espècies diferents de papallones i la idea és "crear un ambient prou temptatiu perquè vulguin quedar-s'hi". El Zoo del Pirineu va posar-se en marxa fa poc més d'un any amb l'objectiu de donar a conèixer les aus rapinyaires autòctones del Pirineu i fins ara han rebut més de 5.000 visitants.
 
El Jardí de les Papallones, així és com s'anomenarà el nou espai que vol impulsar el Zoo del Pirineu per atraure les diferents espècies de papallones que habiten a la zona. Segons ha explicat la directora del centre, el curs que ve el Zoo estrenarà un jardí botànic on s'hi haurà diferents espècies de plantes autòctones del territori que tenen l'objectiu d'atreure les papallones. I afegeix: "La idea és donar a les papallones tot el que necessitin: les plantes, aigua, ombra o sol perquè vulguin quedar-s'hi". 
 
De fet, la responsable de l'equipament calcula que a la zona hi ha al voltant de 44 espècies de papallones i l'objectiu és que es concentrin en aquest jardí botànic, de manera que els visitants puguin observar-les amb facilitat. A més, Küspert ha avançat que en aquest espai també s'hi farà una zona de jocs per als infants. Amb aquesta proposta, el Zoo del Pirineu vol ampliar la seva oferta d'activitats i no cenyir-se només a l'exhibició d'aus rapinyaires. 
 
En el seu primer any de vida, l'equipament d'Odèn ha rebut prop de 5.000 visitants i l'objectiu de cara l'any que ve és, segons Küspert, intensificar les actuacions de difusió per "poder arribar a un públic més ampli i atraure més visitants". En aquest sentit, ja s'han començat a fer exhibicions bilingues (en castellà i anglès) per potenciar la visita dels turistes estrangers. 
 
Un entorn privilegiat
Als peus de la Roca de Canalda, un espai natural protegit que forma part del massís del Port del Comte, s'hi ubica el Zoo del Pirineu, el centre d'exhibició d'aus rapinyaires i petits mamífers que va posar-se en marxa el mes de juny de l'any passat. Precisament, aquesta ubicació privilegiada catalogada com a PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) és el que va dificultar més la posada en marxa del projecte. De fet, els seus impulsors van haver d'esperar quatre anys per tenir tots els permisos en regla.
 
L'activitat principal del Zoo en el seu primer any de vida ha estat un espectacle de vol lliure que es desenvolupa en un gran amfiteatre que hi ha amb vistes a Montserrat, el Montseny, la Serra de Prades i el Montsec. Els tallers per a famílies i escolars també han estat els grans protagonistes i l'objectiu de Küspert és consolidar-los de cara el curs que ve. En aquests moments el centre compta amb més d'una cinquantena d'animals, sobretot aus rapinyaires autòctones de la zona com el falcó pelegrí, l'àliga daurada, el xoriguer comú o diferents espècies de mussols com el duc, l'òliba i el gamarús. 
 
Portar la fauna a les escoles
Un altre dels reptes del Zoo del Pirineu per al curs vinent és la consolidació del projecte de portar les aus rapinyaires a les escoles del país. Després de rebre el permís de la Direcció General de Medi Natural, el Zoo va impulsar el curs passat una prova pilot en algunes escoles del Solsonès consistent en realitzar uns tallers als mateixos centres educatius amb l'objectiu de donar a conèixer les aus rapinyares i altres espècies de fauna autòctona del territori. Així, els escolars van poder veure i tocar alguns animals com l'àliga estepària, el mussol banyut o l'òliba. 
 
Segons ha detallat Küspert, amb aquest projecte es vol portar una petita mostra del Zoo a les escoles perquè els alumnes coneguin de prop la fauna pròpia del Pirineu català. Concretament, el projecte vol fer incidència en les escoles de les grans ciutats, "on normalment els nens no tenen l'oportunitat de tenir aquests animals tan a prop", ha detallat Küspert. La iniciativa consisteix en un taller d'educació ambiental que té una durada aproximada d'una hora.


Comentaris

envia el comentari