Catalunya Diari

Els ajuntaments opten per avançar els actes de la Diada

Els ajuntaments opten per avançar els actes de la Diada| Redacció - Fotografia: Ajuntament de LleidaBalaguer, per exemple, és un d'ells. Aquesta localitat celebrarà els actes al Castell Formós, l'emplaçament escollit per l'acte, que comptarà amb la presència del promotor cultural Josep Espar Ticó. La lectura de parlaments es combinarà amb les actuacions de l’Escola Municipal de Dansa, la Colla Gegantera de Balaguer, el grup de música tradicional Khamara i l’Orfeó Balaguerí. L’acte, obert a tothom, començarà a les 21.30 hores. Tot i l’avançament de l’acte institucional, dimecres a partir de les 19.00 hores, es farà una cantada d’havaneres a càrrec del grup Vent de Ponent i una ballada de sardanes amb la cobla 11 de Setembre a la plaça Mercadal de Balaguer.

Tàrrega iniciarà a les 10.00 hores els actes previstos pel dimecres 11 de setembre. 1.060 persones de la capital de l’Urgell ja han confirmat la seva assistència a l’anomenat Quilòmetre Targarí de la Via Catalana, situat a la localitat tarragonina de Mont-roig del Camp.

Per la seva banda, Sant Guim de Freixenet organitzarà els actes tres dies abans: el 8 de setembre. Enguany, sota el nom 'Sant Guim la planta' s’ha organitzat una cercavila popular que té com a objectiu la plantada d’una estelada gegant en un màstil de 8 de membres a la rotonda del carrer Indústria de la localitat. Aquest acte s’organitza des de les associacions de gegants, grallers, tabals i diables, amb la col·laboració de l’Ajuntament i l’Associació de Botiguers de Sant Guim.

A Mollerussa els actes seran a les 10.30 hores. L’acte, que tindrà lloc com cada any al davant del monument a la Senyera que hi ha al Parc Municipal, tindrà com a peça central l’ofrena floral per part d’una cinquantena d’entitats de la ciutat. També comptarà amb la intervenció de tres entitats de Mollerussa com són en aquest cas la Colla dels 50, com ja és habitual, el Teatre de Butxaca amb la lectura d’un poema en homenatge a Salvador Espriu en el centenari del seu naixement, i el Club Futbol Joventut de Mollerussa, que enguany celebra el 25è aniversari de la pujada del seu primer equip a Primera Divisió. La nota musical la posarà com cada any l’Orfeó Renaixença amb la interpretació de diferents cançons entre les que no hi faltarà el Cant dels Segadors. La jornada comptarà també enguany amb cucanyes i jocs tradicionals a càrrec de la Companyia el Sac que completaran el programa fins arribar al dinar de germanor.

Alcarràs repartirà en dos dies els actes de la Dia. Així, el dia 10 per la tarda tindrà lloc a la Plaça de l’Església una encesa d’una estelada d’espelmes, acte, aquest, que organitza l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). A partir de les 21.00 hores començarà la marxa de torxes des de la Plaça de l’Església de la comitiva formada per autoritats, hereus i pubilles i també els grallers ‘Els Anastasis. A les 21.30, acte institucional davant el monument de Francesc Macià, ofrena floral, parlaments i cantada de Els Segadors. A continuació, i després d’un aperitiu gentilesa de la Penya Barcelonista, tindrà lloc un Recital per la Llibertat de la Llengua i la Cultura Catalana.

I el dia 11 de Setembre, a partir de les 10.00h, tindrà lloc la lectura el manifest de la Diada a la Plaça Francesc Macià a càrrec de l’ANC. A continuació, animació infantil i també una xocolatad popular. També s’acomiadarà els 4 autocars i vehicles d’alcarrassins que marxin cap a la Via Catalana. És per aquest motiu, que s’entregarà una bandera d’Alcarràs a cada un d’aquests autocars perquè puguin portar l’escut fins el mateix indret on tindrà lloc tant significada reivindicació.

Lleida no modifica l'horari
L'Ajuntament de Lleida de moment no ha modificat l'horari previst per celebrar els actes de la Diada, tot i que el Grup Municipal de CiU li ha demanat a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que avanci l'horari per facilitar que totes les lleidatanes i lleidatans participin en els actes de la ciutat i, posteriorment, puguin desplaçar-se a la Via Catalana cap a la Independència.


Comentaris
Victor
Per quin motiu s'han de canviar els horaris per poder participar després a un acte al que ha quedat clar que no ens volen.

envia el comentari