Catalunya Diari

Els alcaldes de l'Urgell demanen sistemes de control per detectar crescudes dels rius a les capçaleres

Els alcaldes de l'Urgell demanen sistemes de control per detectar crescudes dels rius a les capçaleres| ACN - Fotografia: Laura Biela

Els alcaldes de l'Urgell han demanat que s'instal·lin sistemes de control a les capçaleres dels tres rius que transcorren per la comarca – l'Ondara, el Sió i el Corb – per tal de detectar amb antelació les crescudes sobtades a causa de les precipitacions intenses.

El president del consell comarcal, Salvador Bonjoch, ha explicat després d'una reunió que ha tingut lloc aquest dimecres a la tarda que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'ha ofert per fer l'estudi pertinent sobre el lloc on s'haurien d'instal·lar els sistemes, i que posteriorment haurà de ser la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) qui els acabi posant. Els alcaldes també han plantejat una millora en la coordinació de les comunicacions tant entre comarques veïnes com amb els serveis d'emergències per evitar nous episodis tràgics com els de les inundacions del passat 3 de novembre.

Bonjoch ha assenyalat que durant la reunió s'ha posat de manifest que la tragèdia que van provocar els aiguats amb el desbordament del Sió a Agramunt i la inundació del semisoterrani de la residència geriàtrica del municipi provocant la mort de 4 ancianes que hi dormien va ser el resultat d'un ''cúmul'' d'aspectes i circumstàncies que no van funcionar correctament. És per això, que més enllà de posar d'amunt la taula les xifres dels desperfectes que va ocasionar l'aigua als diferents pobles de la comarca, la reunió ha volgut servir per defensar un posicionament comú a l'hora d'intentar prevenir noves tragèdies similars en un futur. D'aquesta manera, s'ha acordat demanar una millora de la comunicació amb el 112, la instal·lació de sistemes de control que avisin de la crescuda dels rius a les seves capçaleres com els que hi ha a rius més importants del Pirineu, i la millora de la coordinació d'avisos entre comarques, ja que segons Bonjoch, tot i que a l'Urgell només van ploure 15 litres a l'Anoia i la Segarra n'hi van caure més de 100 i ja es veia venir una crescuda del riu.

D'altra banda, Bonjoch ha dit que els alcaldes faran pressió per demanar a la CHE que netegi la llera dels rius per tal d'evitar que s'hi acumulin arbres i vegetació que actuïn com a taps en ponts i punts estrets del riu quan vinguin rubinades. Segons el president, ja s'està fent a Bellpuig al pas del Corb i està previst que al desembre es faci a Anglesola i Barbens, per l'Ondara.

De la seva part, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que des dels departaments d'Interior i Territori s'estan fent estudis molt ''complexos i exhaustius'' des del mateix dia en que van tenir lloc els aiguats per tal de analitzar tot el que va passar. La reunió ha servit per agafar la informació dels alcaldes, ha afegit, i també per explicar-los quines són les competències de cada institució implicada així com a qui s'han de dirigir per reclamar i poder continuar prestant el servei als ciutadans.

D'altra banda, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, ha assegurat sortir ''esperançat'' de la reunió perquè el que s'ha plantejat s'ha fet mirant al futur per prendre decisions i fer el possible que no torni a passar una desgràcia així. A més, ha remarcat que ha quedat clar el missatge que cal millorar el sistema d'avisos entre els serveis d'emergències i prevenció.

La reunió ha comptat amb l'assistència dels 19 alcaldes de l'Urgell així com dels representants de 3 entitats municipals descentralitzades. Els aiguats van provocar danys als municipis d'Anglesola, Ciutadilla, Agramunt, Guimerà, Tàrrega, Maldà, Puigverd d'Agramunt, i Ossó de Sió. El consell comarcal va xifrar en 821.000 euros els desperfectes ocasionats per l'aigua; una xifra que desglossada es reparteix en 421.000 per a la població d'Agramunt, 200.000 euros a Tàrrega i 200.000 euros a la resta de pobles.


Comentaris

envia el comentari