Catalunya Diari

Els Bombers demanen extremar les precaucions al medi natural davant l'augment de rescats coincidint amb l'estiu

Els Bombers demanen extremar les precaucions al medi natural davant l'augment de rescats coincidint amb l'estiu| ACN - Fotografia: @bomberscat

 

Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquest divendres un exercici de rescat i de recerca de persones al massís del Pedraforca. L'objectiu de la iniciativa era difondre consells de seguretat entre els excursionistes i escaladors davant de l'augment dels serveis al medi natural, especialment durant els caps de setmana d'estiu. 

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha explicat que, mentre la mitjana de rescats mensuals durant l'any és d'una seixantena, a l'estiu aquesta xifra s'incrementa fins els 120. Gendrau ha lamentat que "l'efecte Killian Jornet ha provocat que tothom es vegi capaç de fer qualsevol activitat, però anar a la muntanya requereix una preparació i unes condicions físiques determinades". Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya recomanen a la gent que es federi i faci cursos de formació abans d'accedir al medi natural.
 
Amb l'arribada de l'estiu els Bombers de la Generalitat incrementen el nombre de rescats i recerques de persones al medi natural. Davant d'aquest fet, els efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers han realitzat aquest divendres un exercici de rescat al Pedraforca (Saldes). Els bombers han simulat els dos tipus de serveis en els quals actuen majoritàriament en el medi natural, el rescat i la recerca de persones. D'una banda, els cossos d'emergències –amb el suport d'un helicòpter- han rescatat dos escaladors que havien quedat bloquejats a una paret de la muntanya perquè se'ls hi havia acabat la corda i, de l'altra, s'ha simulat la recerca de dos joves que s'havien perdut per una zona boscosa de la muntanya. En aquest darrer cas s'ha activat la unitat canina. 
 
Durant els últims anys, el nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers ha anat augmentant. Aquesta tendència a l'alça preocupa especialment durant els caps de setmana i els mesos amb períodes de vacances en què l'afluència de persones a la muntanya és més elevada. En aquest sentit, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha explicat que només el cap de setmana passat els Bombers van haver de fer una desena de serveis. Gendrau ha apuntat que durant l'any la mitjana de rescats mensuals és d'una seixantena, però durant el període d'estiu aquesta xifra augmenta considerablement i se situa entre els 100 i 120. 
 
Els bombers han constatat que molts dels serveis que realitzen s'haurien pogut evitar si s'haguessin tingut en compte els consells bàsics de seguretat i autoprotecció. Gendrau ha apuntat que "l'efecte 'Killian Jornet' ha provocat que tothom es vegi capaç de fer qualsevol activitat, però anar a la muntanya requereix una preparació i portar un material adequat, a banda de tenir una condició física determinada". A més, el director general de Prevenció ha apuntat que "cada cop estem fent més rescats i recerques de grups d'esplai o de colònies per falta de preparació i prevenció". Gendrau ha recordat que un rescat amb helicòpter pot costar uns 3.000 euros. 
 
De la seva banda, el responsable dels GRAE, Sebastià Massagué, ha detallat que durant el període d'estiu les actuacions més comunes que fan els Bombers fan referència a "gent que ha quedat atrapada en gorgs o barrancs, o bé persones que han tingut problemes amb les cordes mentre feien escalada". Massagué ha explicat que, en menor mesura, també es troben amb caigudes o gent que ha quedat bloquejada a una paret mentre escalaven per manca de nivell tècnic o bé perquè se'ls ha fet tard. "Malgrat que en molts d'aquests casos no s'ha incomplert cap supòsit dels que marca la taxa per fer pagar el rescat, sí que amb més formació i preparació s'hagués pogut estalviar". 
 
Davant de l'important nombre de rescats que es duen a terme, els Bombers de la Generalitat han volgut recordar que abans de sortir a fer una activitat al medi natural es tinguin en compte, especialment ara a l'estiu, les tempestes típiques de les tardes estiuenques, sobretot al Pirineu, que poden agafar desprevingut a qui no hagi consultat la previsió meteorològica. Per això, demanen que els excursionistes portin sempre al damunt, també en època de calor, el material mínim de roba d'abric, llum i provisions.
 


Comentaris

envia el comentari