Catalunya Diari

Els bombers treballen tota la nit per rescatar tres escaladors atrapats a una paret de Mont-rebei

Els bombers treballen tota la nit per rescatar tres escaladors atrapats a una paret de Mont-rebei| Text i fotos: ACN

 

Efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) de Cerdanyola i la Seu d'Urgell han rescatat la matinada d'aquest dissabte tres escaladors que s'havien quedat atrapats a la paret de Catalunya del congost de Mont-rebei. Els tres homes, que estan bé de salut, estaven a 50 metres de terra i no podien ni pujar ni baixar, de manera que poc abans de les onze de la nit van trucar als serveis d'emergència per demanar ajuda. 

L'operació per rescatar-los s'ha hagut de fer per terra perquè a la nit no s'activa l'helicòpter i tot l'operatiu s'ha allargat més de vuit hores. Els GRAE han rebut el suport de bombers voluntaris del parc d'Àger (Noguera).
 
Els escaladors rescatats són un veí de Barcelona de 37 anys i dos veïns de Vacarisses (Vallès Occidental) de 42 i 46 anys. Un dels efectius que ha participat en l'operatiu, Ricard Balaguer (membre dels GRAE de la Seu d'Urgell), ha explicat que els homes havien ascendit sense problemes la via llarga coneguda com el 'Diedre Gris', de 500 metres. A la baixada van extraviar el camí i van decidir baixar encadenant una sèrie de cinc ràpels. Entre el tercer i el quart se'ls va enganxar la corda i ja els va ser impossible recuperar-la per continuar el descens. Segons Balaguer, en aquest cas no es pot atribuir als escaladors cap negligència ja que el fet que s'enganxés la corda va ser totalment accidental i imprevisible. 
 
La impossibilitat d'activar l'helicòpter de nit ha fet que el rescat s'hagi allargat tota la nit. Els bombers han localitzat els escaladors a les quatre de la matinada després d'haver caminat una hora i mitja fins al lloc on s'havien quedat atrapats. Cinc efectius tècnics del GRAE han participat a les maniobres per baixar-los , que s'han allargat durant una hora més. Els bombers han acompanyat els escaladors fins al pàrquing de Pont de Montanyana (Osca) on tenien el cotxe i fins a quarts de vuit no han arribat al parc d'Àger per tornar després als seus respectius parcs.
 
Segons Balaguer, els rescatats estaven bé de salut però una mica deshidratats. En aquest sentit, ha recordat que sempre que se surti a fer una activitat d'aquesta mena cal portar aigua, roba d'abric i assegurar-se que les condicions meteorològiques seran bones.
 
Rescat d'una noia a la Vall de Boí
Aquest dissabte al matí els Bombers han rescatat una noia que s'ha fet un cop a l'esquena quan ha relliscat i ha caigut a la zona de les agulles de Comalastorres, a la Vall de Boí. S'ha activat l'helicòpter dels GRAE i una ambulància l'ha traslladat a l'hospital de Tremp.


Comentaris

envia el comentari