Catalunya Diari

Els espeleòlegs atrapats en una cova a l'Alta Garona són alumnes d'un curs que imparteix l'IES de la Pobla de Segur

Els espeleòlegs atrapats en una cova a l'Alta Garona són alumnes d'un curs que imparteix l'IES de la Pobla de Segur| ACN - Fotografia: @bomberscat (Arxiu)

 

Els set espeleòlegs que han passat la nit atrapats en una cova a la localitat d'Herran, a l'Alta Garona, són alumnes d'un curs de Tècnic en Espeleologia que s'imparteix a l'IES de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. Segons han explicat fonts del centre educatiu, els estudiants, que són majors d'edat, ja han sortit de la cova pel seu propi peu, després de ser localitzats a primera hora del matí pels equips d'emergència. 

En aquest sentit, han assenyalat que el grup estava format per 15 persones, 2 de les quals monitors, i que després d'entrar a la cova per dues entrades diferents, un es va veure atrapat per la quantitat d'aigua de la neu fosa i el risc que suposava al convertir en extremadament relliscoses les roques per on caminar. Davant aquesta circumstància van decidir fer nit a la cova i sortir de matí per l'entrada per on havia accedit l'altre grup.
 
Ramon Jordana, director de l'institut de la Pobla de Segur, ha explicat que més que un accident es tracta ''d'un incident o retard a l'hora de sortir de dins de la cova''. I ha afegit que ''en cap moment hi ha hagut perill pels alumnes ni pels professors''. Jordana parla d'una ''mesura de precaució i seguretat''.
 
El director del centre ha dit que els alumnes han passat per unes proves d'accés i que tenen experiència en espeleologia i ha afegit que ''en cap cas des del centre es posaria en risc els alumnes''.
 
La formació prevista per aquest cicle seguirà el seu curs habitual sense cap alteració donat que no s'ha produït cap accident. Jordana ha dit que els espeleòlegs no han viscut cap situació d'estrès ni angoixa i si de cas aquest nerviosisme l'han viscut les persones que estaven a fora i des de la distància.
 
La cova on han tingut lloc els fets està situada a Herran, a l'Alta Garona, a la regió de Migdia-Pirineus, a uns 80 quilòmetres de Vielha. 
 
Els alumnes estan cursant un curs de Tècnic en Espeleologia que l'Institut de la Pobla de Segur fa dos anys que imparteix. La cova és coneguda pels practicants de l'espeleologia i els equips de rescat.


Comentaris

envia el comentari