Catalunya Diari

Els Mossos detenen 'in fraganti' dos estafadors a Balaguer

Els Mossos detenen 'in fraganti' dos estafadors a Balaguer| Redacció - Fotografia: Mossos d'Esquadra

 Els fets van succeir el mateix dia de la detenció al passeig de l'Estació de Balaguer. Mossos de paisà, que feien un patrullatge preventiu per la ciutat, van veure un home que s’adreçava a diversos avis i els ensenyava el que semblava un bitllet de loteria. Al cap de poca estona un segon home es va afegir a la conversa. Va ser llavors quan els agents van sospitar que podia tractar-se d’algun tipus d’estafa, per la qual cosa es van adreçar al grup de persones.
 
Un dels avis va confirmar les sospites dels agents a l’explicar-los que un dels homes els havia ofert uns bitllets de loteria premiats, a canvi d’una quantitat de diners molt inferior al suposat premi. Tot apuntava que intentaven posar en pràctica la modalitat d’estafa coneguda com a 'tocomotxo'.
 
Quan els agents es van identificar com a policies, un dels homes va fugir corrents. Llavors es va iniciar una persecució a peu per diversos carrers de la població on, fins i tot, el sospitós va saltar per diversos jardins de les cases per eludir l’acció policial. Finalment, el fugitiu va ser interceptat al carrer Bernat Desclòs, amb la participació d’altres patrulles.
 
L’altre estafador va ser immobilitzat per un dels agents, al mateix lloc dels fets. Els dos homes van quedar detinguts després que els Mossos van comprovar que portaven nombrós material susceptible de ser utilitzat en estafes. Als detinguts se’ls va intervenir feixos de cartolines lligades amb bitllets de 50 euros, com a caràtules, i introduïts dins d’uns sobres; diferents bitllets de loteria i altres jocs d’atzar; llibretes bancàries i 550 euros en metàl·lic.
 
Al detingut Leónides AJ també se l’imputa la presumpta autoria d’una altra estafa, amb la modalitat del 'tocomotxo',comesa el passat 21 de gener a Lleida. En aquesta ocasió, va aconseguir estafar a una veïna de Lleida la quantitat de 10.000 euros.
 
La investigació continua oberta per tal d’esbrinar si els detinguts poden estar implicats en altres fets similars comesos arreu de Catalunya, i no es descarten noves detencions. Els detinguts, que tenen antecedents per fets similars per tot el territori espanyol, van passar el 7 de febrer a disposició judicial al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Balaguer, que va decretar la llibertat amb càrrecs dels detinguts. 
 
L'estafa del 'tocomotxo'
Cal recordar, per tal de prevenir possibles casos, en què consisteix l’estafa coneguda com a 'tocomotxo'. El modus operandi requereix de dues persones, una de les quals simula tenir alguna mancança o necessitat urgent de diners, per la qual cosa s’adreça a la possible víctima, generalment persones d’edat avançada. L’estafador intenta fer creure que té un bitllet o resguard d’algun joc d’atzar premiat i li proposa a la víctima que li canviï per una quantitat de diners molt inferior al valor del premi.
 
Llavors entra en joc el segon estafador, que passa de casualitat pel lloc, el qual es presenta ben vestit i simulant portar diversos feixos de diners. Aquest segon es mostra molt interessat en el suposat bitllet premiat i li ofereix a la víctima comprar-lo a mitges per compartir els quantiosos guanys. Si és necessari, l’acompanyen fins una entitat bancària on pugui traure diners. Amb qualsevol pretext els estafadors marxen i deixen el bitllet suposadament premiat a la víctima juntament amb els sobres, que aquesta creu que contenen el diners. Quan els estafadors no tornen, la víctima s’adona de l’estafa al comprovar que als sobres no hi ha diners i el bitllet de loteria no està premiat.
 
Tres detinguts per robatoria en domicilis

Per altra banda, els Mossos d'Esquadra també van detenir el passat 7 de febrer, Joana SA, de 29 anys i veïna de Cervià de les Garrigues, David CQ, de 22 anys i Jaume SA, de 27 anys, tots dos veïns de les Borges Blanques, com a presumptes autors de tres robatoris amb força a interior de domicili.

 
Les detencions són el resultat d’una investigació iniciada després de tenir coneixement que els darrers mesos s’havien produït tres robatoris amb força en segones residències de Cervià de les Garrigues. Concretament, el passat 29 de gener es va produir un robatori, en grau de temptativa, en un domicili de la Partida Molinet, i entre l' octubre i el gener es va produir dos robatoris en un mateix domicili de la partida Segrella. En el dos robatoris consumats, després de forçar els accessos del domicili, es van emportar divers material electrònic (televisors, dvd, nevera,etc.), mobiliari de cuina i altres objectes.
 
El passat dia 7 va finalitzar la investigació amb la detenció a les Borges Blanques dels tres presumptes autors del robatori. Posteriorment es va fer una entrada i perquisició al domicili d’un dels detinguts, situat a Cervià de les Garrigues, on es va recuperar part del material sostret en el robatori i que el detingut tenia instal·lat en el seu domicili. Els detinguts, tots tres amb antecedents, van passar el dissabte a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Lleida.Comentaris

envia el comentari