Catalunya Diari

Els pobles del Pirineu fan repicar les campanes i encén fogueres per celebrar que són Patrimoni de la Humanitat

Els pobles del Pirineu fan repicar les campanes i encén fogueres per celebrar que són Patrimoni de la Humanitat| Text i fotografia: ACN

Els 63 pobles fallaires del Pirineu (Catalunya, Aragó, Andorra i França) han celebrat aquest dimecres la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb un sorollós repic de campanes i l'encesa d'una foguera a la plaça del poble.

Els fallaires i veïns dels diferents pobles s'han reunit entorn del foc per compartir l'alegria que ha suposat pel món fallaire aquest nomenament. Tots coincideixen en destacar que aquesta declaració contribuirà a la salvaguarda i difusió d'aquesta festa. A Isil, al Pallars Sobirà, ja van notar aquest augment de visitants amb la declaració de Festa Patrimonial d'Interès Nacional l'any 2010. Tot i que més la que l'augment de visitants esperen que el nomenament contribueixi a salvaguardar la festa.

A Isil, poble d'uns 40 habitants, més de la meitat han sortit a la plaça per celebrar la declaració i homenatjar als fallaires que en moments difícils com durant la Guerra Civil i la postguerra van continuar la festa. Els veïns d'Isil han fet una celebració molt humil però molt sentida. Han encès tres falles que les han cremat a la foguera presidida per les restes de la Falla Major de les falles d'aquest 2015. Tot i ser pocs veïns no han volgut deixar escapar l'oportunitat de celebrar la declaració i les campanes han repicat en reiterades ocasions com a senyal de festa. Els veïns s'han reunit entorn de la foguera i han immortalitzat l'acte. El poble l'han vestit de festa i als balcons de la majoria de cases lluïa la bandera de les falles d'Isil.

El pròxim dia 23 de juny la plaça estarà plena de fallaires i de visitants i aleshores serà quan faran la festa grossa amb tota la gent que col·labora a la celebració i que es troba fora del poble.

A Isil no han volgut baixar falles per no desvirtuar la festa. Els fallaires han comentat que des de sempre solament s'han baixat el dia 23 de juny a la nit i que seguirà sent així. Altres pobles com Durro a la Vall de Boí han corregut falles argumentant que la celebració s'ho mereixia.


Comentaris

envia el comentari