Catalunya Diari

Els purins són fertilitzants orgànics i una font d'energia amb potencial

Els purins són fertilitzants orgànics i una font d'energia amb potencial| Redacció - Fotografia: JARC-COAG

 

JARC-COAG considera que els ramaders de porcí han fet un esforç molt important per gestionar els excedents de purins de forma eficient i ambientalment respectuosa, i la prova son els nous sistemes implantats des de que el Govern de l'Estat va tancar, sense donar alternatives, les plantes de cogeneració.

L'organització agrària catalana ha manifestat aquest dijous el seu desacord respecte als qui acusen de forma generalitzada als ramaders de porcí català de fer una mala gestió de les dejeccions ramaderes. "Els purins son fertilitzants orgànics de gran valor per l'agricultura, que poden usar-se enlloc dels adobs minerals, per cobrir la necessitat de nutrients dels cultius, i també són una font d'energia amb gran potencial, ja que permeten generar gas o electricitat, usada també per escalfar aigua, per la pròpia explotació ramadera o per la xarxa general", apunen des del sindicat.
 
El cap sectorial del porcí de l'entitat, Jaume Bernis, ha deixat clar que cal denunciar de forma exemplar als productors que puguin cometre alguna infracció, però "cal fer-ho aportant proves de la suposada mala praxis, i sense esquitxar injustament a tot un col·lectiu professional que treballa de forma exemplar".
 
Des de JARC-COAG consideren que molts desconeixen que les dejeccions dels porcs poden ser una font d'energia per a les explotacions ramaderes i per a la resta de la població, ja que s'han implantat, i es continuen estudiant, sistemes que permeten obtenir gas, electricitat (usat també per escalfar l'aigua), a partir dels excrements del bestiar.
 
Tancament de plantes de cogeneració
Bernis ha recordat que a principis de 2014 la normativa que reformà el sector elèctric a l'Estat espanyol va suposar el tancament de les plantes de cogeneració, que tractaven els excedents de purins de determinats territoris. Malgrat aquest important entrebanc, "els ramaders han treballat per adaptar-se a la nova realitat, implantant nous sistemes de tractament de les dejeccions que suposen un cost econòmic important, i buscant inversos per models de gestió que no només afavoririen l'activitat ramadera, generar energia a la xarxa central urbana".
 
A mode d'exemple indiquen que amb la modificació de la dieta del animals s'ha aconseguit una reducció de fins el 40% del nitrogen de les dejeccions. Això els porta a afirmar que les taules que serveixen com a base per determinar quina superfície cal per aplicar els purins estan desfasada, establint-se un terreny superior al que caldria. "Si no actualitzem aquestes taules estandarditzades es crea una pressió innecessària sobre els ramaders", explica Bernis.
 
Per altra banda, també exposa que actualment ja s'estan utilitzant cisternes per fertilitzar, dotades d'una tecnologia que permet determinar amb total precisió la quantitat de nitrogen present en les dejeccions, i aplicar-les de forma més eficient i directament al sòl.
 
Finalment, JARC-COAG demana que no es posi a tothom dins d'un mateix sac, perquè com en totes les professions, hi ha gent que possiblement no ho fa bé, i hi ha una immensa majoria que es deixa les "banyes" per seguir millorant. També reclama al Departament d'Agricultura que recolzi més les inversions que s'estan fent per la millora de la gestió dels purins, i que actualitzin, amb urgència, els paràmetres de mesura per la fertilització orgànica (taules que estableixen la quantitat de nitrogen generada per cadascuna de les espècies).


Comentaris

envia el comentari