Catalunya Diari

Els regants del Garrigues Sud, en alerta després de denunciar el robatori d'una trentena de comptadors d'aigua

Els regants del Garrigues Sud, en alerta després de denunciar el robatori d'una trentena de comptadors d'aigua| Text i fotografia: ACN

 

La comunitat de regants del Garrigues Sud ha demanat als agricultors de la zona que extremin l'alerta després de denunciar el robatori d'una trentena de comptadors d'aigua. Els lladres haurien actuat en dues o tres nits consecutives i els danys s'han xifrat en uns 5.000 euros.

El president de la comunitat de regants, Xavier Pelegrí, assegura que és la primera vegada des que es va posar en marxa el regadiu el 1994 que denuncien el robatori d'aquests elements. Els danys sumen el valor dels comptadors i la reparació de les destrosses que van fer els lladres per accedir als hidrants, però, segons Pelegrí, podrien haver estat molt superiors si ara fos època de reg. Els robatoris van tenir lloc fa uns dies en finques situades entre la Granadella, a les Garrigues, i Llardecans, al Segrià.
 
A través d'una aplicació mòbil, l'e-bando, la comunitat ha demanat als regants que comuniquin qualsevol indici si detecten moviments sospitosos a la zona. 
 
Pelegrí ha xifrat en uns 150 euros els danys per comptador, sumant el valor de la peça (uns 80 euros) i la reparació de les destrosses que es van fer per accedir als hidrants, una desena dels 500 que té tota la zona regable. Aquestes instal·lacions estan situades sobre una plataforma de formigó i protegides per una tanca, per tant, per sostreure els comptadors cal forçar la reixa i trencar el cadenat. El president dels regants ha insistit que tot plegat ha comportat "unes despeses importats" però "afortunadament aquí s'han quedat perquè ara tenim el reg tancat; si això hagués passat en plena temporada de reg hauria estat molt més complicat". Segons Pelegrí, en aquest cas els perjudicis econòmics haurien estat "enormes", no només per a la comunitat sinó també per als regant perquè se li hauria interromput el servei.
 
De moment la comunitat ja ha començat a reparar els desperfectes i a reposar els comptadors. Els nous seran de ferro i plàstic perquè tinguin menys valor que els de llautó a l'hora de vendre'ls a la deixalleria i, per tant, siguin menys atractius per als lladres.
 
Segons Xavier Pelegrí, després de denunciar els robatoris a la comissaria de les Borges Blanques, l'increment de la vigilància policial i també de les investigacions sobre la compra-venda d'aquests materials hauria permès aturar les sostraccions.
 
El Garrigues Sud té uns 1.800 regants i abasta unes 8.200 hectàrees dels termes de la Granadella, Bovera, Bellaguarda, Els Torms i Juncosa (a les Garrigues) i Flix (Ribera d'Ebre).


Comentaris

envia el comentari