Catalunya Diari

Els últims temporals han afectat unes 3.900 hectàrees

Els últims temporals han afectat unes 3.900 hectà rees| Redacció - Fotografia: @jmgreolesEl director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, s’ha reunit aquest matí, al Consell Comarcal de les Garrigues, amb el president del Consell Comarcal, Juli Muro, amb alcaldes de municipis de la comarca, i amb representants dels sindicats agraris, d’Afrucat, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), i de l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent. La trobada tenia com a objectiu fer una primera valoració dels danys produïts per la calamarsada de dimarts al vespre. Durant la reunió s’ha pogut compartir informació de primera mà mentre que els tècnics del Departament estan iniciant les prospeccions per conèixer l’abast de la calamarsada i els seus efectes a les produccions agrícoles de la zona.

La tempesta, que anava acompanyada de molta aigua, va començar per la zona de l’Albi i Vinaixa i es va anar desplaçant cap al nord per acabar afectant mb intensitat els municipis d’Arbeca i Puiggròs. També va afectar, en part, els municipis de les Borges Blanques, Juneda, Fulleda i l’Espluga Calba. La pedra que va caure tenia una mida més gran que una moneda d’euro, en la majoria de zones barrejada amb aigua, però en els moments de més intensitat va caure seca amb una durada de 15 minuts en alguns punts.

Cal tenir en compte que l’afectació d’aquest últim temporal s’ha de sumar als efectes de les pedregades dels dies 8 i 18 de juny. En aquest sentit, s’estima que l’afectació total serà d’unes 3.900 hectàrees, i que els municipis més afectats han estat Arbeca i Puiggròs. Així, s’han vist afectades unes 900 hectàrees d’olivera, fent caure un 30-40% del fruit a terra. En aquests municipis també s’han vist afectades 16 hectàrees de vinya en un 30%, 600 hectàrees de blat de moro entre un 10-15%, 389 hectàrees de fruita dolça en més del 30% i unes 1.000 hectàrees de fruita seca en un 10-15%.

En el cas de la fruita dolça l’afectació és important, ja que als efectes de la calamarsada de dimarts cal sumar-hi els del 18 de juny amb la qual cosa en alguns productors l’afectació pot superar el 80% de la previsió de collita. A altres poblacions com ara Les Borges Blanques, Juneda, Fulleda, l’Espluga Calba, l’Albi i Vinaixa, s’han vist afectades les seves produccions fins a un 10% en les zones en què va caure la pedra.


Comentaris

envia el comentari