Catalunya Diari

Emergències rep 314 trucades per les fortes pluges registrades a Ponent

Emergències rep 314 trucades per les fortes pluges registrades a Ponent| Text i fotografia: ACN

 

El telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 314 trucades i els Bombers de la Generalitat han fet 177 sortides per les fortes tempestes d'aquesta passada nit i matinada. Les comarques de Ponent (especialment Segrià, Pla d'Urgell i Urgell) han estat les més afectades pels xàfecs, que acompanyats de vent, calamarsa o pedra han tornat a danyar la fruita dolça.

El 41% de les trucades al 112 per pluges s'han fet des del Segrià (129) i 98 d'aquestes amb origen Lleida ciutat. Els Bombers han actuat per inundacions de baixos, retirar arbres i branques caigudes, netejar fang de vies, revisar instal·lacions elèctriques que treien guspires i assistir alguns conductors amb vehicles aturats en bassals.
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) informa que cap persona ha resultat ferida en les darreres hores a causa dels aiguats. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), destaquen registres com els 58,1 litres de Tivissa, els 50,4 d'Alcarràs, els 48,5 litres d'Aitona, els 43,7 de Torres de Segre, els 40,8 litres de Mollerussa o els 31 de Girona. Les intensitats de precipitació han estat molt fortes en diverses localitats de Ponent com Mollerussa (27,2 litres en 30 minuts), els Alamús (30 litres en 30 minuts) o Alcarràs (24,4 litres en mitja hora), cosa que ha tornat a provocar danys importants i generals en conreus de fruita dolça.
 
Prop de 5.000 llamps
A Montoliu de Lleida, els Bombers de la Generalitat han retirat les restes d'un sostre d'uralita de la Cooperativa local que havia caigut al damunt d'uns vehicles estacionats i tallaven part de la LV-7002. A Juneda s'ha fet el sanejament de la paret perimetral d'un pati que ha caigut a la via pública, al carrer Anselm Clavé. A Aitona, han retirat part d'una planxa de xapa caiguda a la teulada d'un edifici veí. I a Vic, han treballat en el despreniment d'un sostre i part de la coberta que ha arrossegat part de la façana d'una casa deshabitada.
 
Pel que fa als llamps, 4.991 han tocat a terra al llarg d'aquest episodi d'unes 12 hores de durada. Els Bombers han informat que un llamp ha malmès una paret d'un habitatge al número 96 del carrer Manresa a Hostalets de Pierola (Anoia) sense més conseqüències. Paral·lelament, un altre llamp ha provocat un petit incendi -ja sufocat- de 150 metres quadrats de matolls a Ginestar (Ribera d'Ebre).
 
Tres campaments, evacuats
Les tempestes, acompanyades de molt aparat elèctric, han obligat a evacuar com a mesura preventiva en les darreres hores tres campaments a Capolat (Berguedà), la Torre de Cabdella (Pallars Jussà) i Cabanelles (Alt Empordà). A Capolat s'ha traslladat un agrupament de Tiana a un alberg de Berga amb 18 nens i 7 monitors. A la Torre de Cabdella un agrupament que estava acampat a la Plana de Mont-ros a prop d'un riu s'ha traslladat a una escola del municipi i, posteriorment, ha donat per finalitzada la seva activitat.
 
I a Cabanelles, ahir divendres a les 23 hores es va evacuar un campament que es trobava a la Tribana de Can Coromines, en una petita vall de la Mare de Déu del Mont. Es tractava d'un esplai del barri barceloní de Sants -amb 24 menors i 10 adults monitors- que va ser traslladat amb vehicles de Mossos i Bombers al local social de Cabanelles, on han passat la nit amb roba d'abric, mantes i sopar gestionats pel consistori.
 
3.900 abonats sense llum a Lleida
Durant l'episodi de pluges s'ha produït un tall en el subministrament elèctric a Lleida que va afectar durant unes hores 3.900 abonats. A Montblanc, 635 abonats s'han quedat sense llum aquesta matinada. A Aiguamúrcia, una incidència relacionada amb el temporal ha afectat a 240 abonats i a Castellar de n'Hug ha afectat a 260 abonats. 


Comentaris

envia el comentari