Catalunya Diari

Extreuen un coll sencer de cinc metres d'un dinosaure sauròpode

Extreuen un coll sencer de cinc metres d'un dinosaure sauròpode| EP - Fotografia: ICP

 

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa han extret el cos sencer d'un dinosaure sauròpode de més de cinc metres de longitud del jaciment d'Orcat 1, del municipi d'Isona i Conca Dellà.

L'estructura fabricada per treure intacte el fòssil pesava més de 2.500 quilos i l'operació d'extracció i trasllat ha estat tot un èxit, tot i les grans dimensions i pes de la peça, segons ha informar l'ICP.
 
L'operació per extreure i traslladar la 'mòmia', nom col·loquial que ISO Investigadors donen al bloc format pel fòssil, la roca que el rodeja, així com l'estructura metàl·lica i l'espuma de poliuretà que protegeix el fòssil, va durar cinc hores i va ser necessari el suport d'una potent retroexcavadora.
 
El procediment va ser el següent: Primer es va realitzat el camí per a poder accedir al lloc on es trobava el fòssil, i després es va carregar la peça a un remolc que la va transportar al poble més proper de l'àrea d'Isona, on s'ha instal·lat el magatzem.
 
L'accés al jaciment d'Orcat 1 és complicat, i durant els últims anys la campanya d'excavacions ja s'havia anat preparant el terreny per quan arribés el moment d'extreure el fòssil.
 
La 'mòmia' és la més gran aconseguida per l'equip d'investigadors de l'ICP i la Universitat de Saragossa, i probablement una de les més grans trobades mai a Europa, segons el comunicat.
 
Una peça de gran interès científic
El responsable del grup d'inversió de Mesozoico de l'ICP, Àngel Galobart, ha destacat la importància d'aquesta peça pel seu interès científic, divulgatiu i històric. "Tenim un esquelet que es trobava en connexió anatòmica i que pot aportar una informació molt valuosa. Esperem que una cop preparat sigui un element expositiu de primer ordre al Museu de la Conca Dellà. Uns treballs que van començar fa quasi 60 anys", ha afegit.
 
Les restes inclouen vèrtebres de la zona del coll i de les primeres costelles d'un dinosaure sauròpode, que va viure a la zona fa uns 68 milions d'anys. A partir de les restes trobades, s'estima que l'animal mesurava entre 15 i 20 metres de llarg, 
 
L'excavació del fòssil ha rebut una ajuda de la prestigiosa National Geographic Society, concedida al grup d'instigadors liderats per Bernat Vila, investigador de la Universitat de Saragossa. El Museu de Conca Dellà també ha participat en l'excavació i allotjarà la peça un cop s'hagi restaurat i estudiat. La campanya d'excavació dels últims tres any al jaciment Orcat 1 ha estat finançada a més pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i la Conselleria de Cultura de la Generalitat.


Comentaris

envia el comentari