Catalunya Diari

Finalitza al Pirineu la campanya boletaire més primerenca amb produccions que se situen als 57 quilos per hectàrea

Finalitza al Pirineu la campanya boletaire més primerenca amb produccions que se situen als 57 quilos per hectà rea| Text i fotografia: ACN

La campanya boletaire ja es pot donar gairebé per finalitzada al Pirineu català. Així ho ha explicat l'investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i doctor enginyer de forests, Juan Martínez de Aragón, qui ha assegurat que la producció de bolets des de principis de la temporada fins ara se situa als 57 quilos per hectàrea, que coincideix amb la mitjana dels últims 20 anys.

L'expert boletaire ha afirmat que enguany la temporada ha estat "atípica" perquè es va iniciar molt d'hora al Pirineu i Prepirineu i les màximes produccions es van registrar als mesos d'agost i setembre. Amb tot, Martínez de Aragón creu que la campanya es pot allargar fins al desembre o gener a cotes més baixes, entre els 400 i 700 metres. En aquest sentit, explica que al Prepirineu la campanya encara no es pot donar per finalitzada i calcula que podrien créixer bolets fins els mesos de desembre i gener. Les espècies que es poden trobar en més abundància aquestes zones són llenegues, camagrocs, agulletes i fredolics. De fet, segons Martínez de Aragón, "els boletaires aficionats poden trobar bolets en qualsevol moment de l'any".

Des del mes d'agost, quan van aparèixer els primers bolets, fins ara, la producció de bolets se situa als 57 quilos per hectàrea, una xifra que coincideix amb la mitjana dels últims vint anys. Amb tot, aquesta xifra és molt inferior a la de l'any passat, que va situar-se als 217 quilos per hectàrea, tot i que va ser una temporada excepcional. Martínez de Aragón, però, ha matisat que s'ha d'esperar a finalitzar la campanya per parlar de xifres definitives i creu que es podria arribar als 70 quilos.

Pel que fa a la qualitat dels bolets, l'expert boletaire del CTFC ha explicat que al principi de temporada van sortir molts rovellons i de qualitat "molt bona". De fet, Juan Martínez de Aragón ha dit que dels mostrejos que fan des del Centre Tecnològic "només un 10 o 15% presentaven cucs". En aquests moments la qualitat dels bolets que fructifiquen es considera "bona", a excepció de les zones més afectades pel vent on es troben espècies més resseques, segons ha explicat Martínez de Aragón.


Comentaris

envia el comentari