Catalunya Diari

Finalitza una nova fase de restauració de la muralla del Pla d’Almatà de Balaguer

Finalitza una nova fase de restauració de la muralla del Pla d’Almatà de Balaguer| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Balaguer

 

La Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya ha realitzat en els darrers mesos una obra de consolidació i restauració de dues de les torres de la muralla del Pla d'Almatà de Balaguer. Es tracta de les torres 21 i 23, situades a les proximitats del Parc del Reial, que havien sofert greus pèrdues de l'aparell constructiu en els darrers anys a causa de l'erosió natural i també del pas de vehicles per la zona.

Les obres, que finalitzaran aquesta setmana, han consistit en la neteja, excavació arqueològica, consolidació de les torres i en la construcció dels respectius murs de contenció per evitar que la base d'aquestes torres segueixi esllavissant-se i produint la caiguda de l'aparell constructiu.
 
Aquesta intervenció de restauració i consolidació és la continuació de les intervencions iniciades pel mateix Departament l'any 2012, en què es van fer diverses proves de consolidació i restauració en altres torres i trams de muralla, com en les conegudes popularment com a 'gegants'. En aquesta actuació es van emprar mètodes pilot de restauració dels que s'està fent actualment el seguiment.
 
En els treballs han participat diversos equips d'arqueòlegs, restauradors, arquitectes i constructors. La restauració ha comptat també amb la col·laboració dels tècnics del Museu de la Noguera i l'Oficina d'Urbanisme de l'Ajuntament de Balaguer.
 
La directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, ha recordat que “la muralla del Pla d'Almatà de Balaguer constitueix un monument únic a Catalunya, tant per la seva cronologia, està a datada a inicis del segle VIII, com per la seva tipologia constructiva, realitzada a base de carreus de pedra sorrenca i encofrades de tàpia”. La muralla tancava originalment un campament militar construït per les tropes àrabs i berbers que seguien el riu Segre en direcció nord cap a la conquesta dels territoris europeus. Un cop estabilitzada la conquesta i situada la frontera (tagr al-Allah) en aquesta zona, el campament militar es convertí en una ciutat (madina) estable, el nucli originari de l'actual ciutat de Balaguer. El Pla d'Almatà és objecte de diverses intervencions arqueològiques i projectes de recerca, donada la seva importància en la investigació sobre la vida quotidiana en la Catalunya medieval.
 
Per la seva banda, l’alcalde de la localitat, Josep Maria Roigé, ha agraït al Departament de Cultura “que cada any disposi d’un petit racó per seguir restaurant les muralles del Pla d’Almatà, un monument únic a Catalunya”. 


Comentaris

envia el comentari