Catalunya Diari

Fred, vent i neu: l'hivern truca a la porta

Fred, vent i neu: l'hivern truca a la porta| Redacció - Fotografia: EP

 

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una massa d’aire molt fred, empesa pel fort vent del nord i oest, que afectarà Catalunya de manera progressiva a partir de dissabte 21 de novembre. A més, aquesta irrupció freda anirà acompanyada d’una important nevada al Pirineu.

L’episodi s’iniciarà dissabte amb una forta ventada de component oest que es farà notar a gran part de Catalunya amb ratxes màximes que podran superar els 90 km/h, sobretot en zones de muntanya. Diumenge i dilluns el fort vent girarà a component nord i es restringirà als cims del Pirineu, del Prepirineu, a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà, fet que alterarà notablement l’estat de la mar al nord de la Costa Brava, on les onades podran superar els 2,5 metres d’alçada. A partir de llavors el vent anirà perdent força.
 
La temperatura començarà a baixar dissabte al nord de Catalunya. La davallada es farà palesa a la resta del territori entre diumenge i dilluns i la fredorada es mantindrà ben bé fins dimecres. La temperatura baixarà entre 5 i 10 graus en general, tant la màxima com la mínima. Es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i Prepirineu, entre febles i moderades a la Depressió Central i al prelitoral i de puntuals i febles al litoral. Els valors mínims més baixos s’enregistraran entre dilluns i dimecres, quan el vent afluixi.
 
Nevades al Pirineu
A més, a partir de dissabte a la tarda i durant diumenge es preveu una nevada que afectarà tot el Pirineu, especialment al seu vessant nord on s’acumularan els gruixos més importants, que podrien ser de fins a 50 centímetres. La neu també arribarà a punts del Prepirineu. A banda, entre diumenge i dilluns no es descarta alguna precipitació local en forma de ruixat de neu granulada o calabruix a punts de la meitat est.
 
A causa d’aquesta previsió el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge.
 
Els models meteorològics de mitjà termini indiquen que, tot i que es mantindrà l’ambient fred, la temperatura s’anirà recuperant lentament a partir de dijous.


Comentaris

envia el comentari