Catalunya Diari

Gastronomia i cultura de riu es fusionen a la IV Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu d'Alfarràs

Gastronomia i cultura de riu es fusionen a la IV Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu d'Alfarràs| Redacció - Fotografia: Missatges

 

La localitat d'Alfarràs viurà aquest proper cap de setmana, els dies 17, 18 i 19 d'abril, la seva quarta Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu, una activitat que comptarà amb un complet programa d'actes on la gastronomia i la cultura del riu i la pesca es donen la mà. 

 

  

La tinenta d'alcalde d'Alfarràs, Manuela Samper, ha presentat aquest dimarts el programa d'actes al restaurant Mercolleida de Lleida amb una degustació d'alguns dels plats que es presentaran a les ponències gastronòmiques de la trobada i que han estat elaborats pels xefs Mateu Blanch (Caparros Celebracions), Enric Millà (El Dien) i Ivan Pascual (Cal Gumer).

  

 

  

Millà ha presentat una hamburguesa de truita de riu amb calçots, romesco i el seu caviar. Pascual ha sorprès els presents amb una coca cruixent de tomàquet amb truita escabetxada, mozzarella, alfàbrega i Préssec de Pinyana amb toc exòtic; i arròs melós de truita de la ribagorçana, verduretes i mantega de truita. Per la seva banda, Blanch, seguint la línia creativa, ha ofert una barreta energètica de risotto de truita de riu; i xurros de truita de riu amb salsa brava.

  

 

  

La tinenta d'alcalde d'Alfarràs ha explicat que la Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu de la localitat vol potenciar la sinergia i amplificació de valor afegit que pot donar el riu a tots els veïns i veïnes del municipi.

  

 

  

Activitats programades

  

Després la visita guiada a la Piscifactoria Santa Ana d'Alfarràs i una ponència sobre Turisme gastronòmic i pesca; es donarà per inaugurada la IV Mostra Gastronòmica d'Alfarràs a les 12.00 hores el diumenge vinent, dia 19 d'abril. Carpes i parades de degustació de cuina de la Truita de Riu i altres menges seran els protagonistes d'una exhibició culinària que es consolida al calendari lleidatà i que compta amb tot un programa de cap de setmana.

  

 

  

Entre els actes previstos, el divendres, dia 17 d'abril, estarà dedicat als més petits amb una sortida escolar sobre 'La Qualitat de l’aigua, mostreig i avaluació de fauna al riu Noguera Ribagorçana. Tenim peixos als nostres rius?', a càrrec de Dolors Vinyoles, doctora en Biologia i professora del Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. L'activitat inclou una explicació sobre 'pesca elèctrica' i una solta i repoblació de truites. Per la tarda, conta-contes i conferències completen el programa del primer dia.

  

 

  

El Segon Open de Primavera de Pesca serà la primera activitat del programa de dissabte, dia 18 d'abril. Ponències, visites guiades, presentacions de cuina i el Concurs Gastronòmic de la Truita de riu a la Sala d’Actes de l’Ajuntament completarà el programa d'actes del matí. Després de la visita guiada a La Gravera i dues ponències sobre aqüicultura i els peixos al món del cinema, la jornada es tancarà amb un sopar de maridatge de Cal Gumer a la Sala de Ca la Ferratina.

  

 

  

Programa complet d'activitats 2015

  

Divendres, dia 17 d’abril

  

- De 09.00 a 10.00 hores: Presentació al Col·legi Pinyana d’Alfarràs, amb els grups de 5è i 6è, de 'La Qualitat de l’aigua, mostreig i avaluació de fauna al riu Noguera

  

Ribagorçana. Tenim peixos als nostres rius?', a càrrec de Dolors Vinyoles, doctora en

  

Biologia i professora del Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (Grup UB2 de la XRAq).

  

 

  

- De 10.00 a 11.00 hores: Sortida i esmorzar al Riu Noguera Ribagorçana.

  

 

  

- D'11.00 a 12.00 hores: 'Pesca Elèctrica' al riu Noguera Ribagorçana, a càrrec de Dolors Vinyoles.

  

 

  

- De 12.00 a 13.00 hores: Presenciar la Solta i la Repoblació de Truites al riu Noguera Ribagorçana, a càrrec de la Societat de Pescadors Esportius Ribagorçana.

  

 

  

- 18.00 hores: Conta-conte 'Històries de vora el riu'. Coneix el conte de la 'Pintada' i el

  

'Roig', una truita irisada i un cranc que pujaven pel riu Noguera Ribagorçana i es trobaven espais coneguts per tots nosaltres. La presentació anirà càrrec de Joan Solans, l’autor del conte, i l’explicació a càrrec d’Encarna Garriga. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 19.00 hores: Conferència gastronòmica 'Chefs Versus Cuineres', a càrrec de Judit Mellado Ganau, llicenciada en Història de l’Art, Gestió Cultural i especialista en Estudis de Gènere, bloguera i viquipedista. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 20.00 hores: Inauguració de l'exposició del segon Concurs de Fotografia 'Fotoriu'. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 20.30 hores: 'Usos i beneficis de l’aigua de mar. Per què i com utilitzar aigua de mar per millorar el nostre benestar', a càrrec de David Aguado, gerent de l’empresa Eivissa i

  

Formentera Aigua de Mar.

  

 

  

 

 

  

Dissabte, dia 18 d’abril

  

- 08.00 hores: 2n Open de Primavera de Pesca. Concentració al Bar Rincón de Josefa.

  

 

  

- 10.00 hores: 'Aqüicultura Continental: Propostes per Catalunya', a càrrec de Jordi Carreras Doll del Col·legi de Biòlegs de Catalunya i secretari general de l’Associació Catalana d’Aqüicultura. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 11.00 hores: Visita Guiada a la Piscifactoria Santa Ana 'Coneix el món de la Truita Irisada'. Lloc de Trobada: Piscifactoria Santa Ana.

  

 

  

- 12.00 hores: Presentació de la recepta 'Barreta energètica de Risotto de Truita de Riu', a càrrec de Mateu Blanch, xef de Caparrós Celebracions, i la nutricionista Georgina Neach. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 13.00 hores: Concurs gastronòmic de la Truita de riu. Presentació i exposició dels plats. Categoria: Tapes de Truita de Riu. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 13.30 hores: Lliurament de Premis del Concurs Gastronòmic de la Truita de riu Categoria: Tapes de Truita de Riu. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 17.00 hores: Visita guiada al Celler 'La Gravera'. Lloc de Trobada: Celler La Gravera, Ctra.Tamarit, 3. El preu de l'activitat, que inclou la visita d'una hora de durada i un tast, és de 3 euros.

  

 

  

- 17.00 hores: Lliurament de Premis del 2n Concurs de fotografia 'Fotoriu'. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 18.00 hores: 'Aqüicultura als mitjans de comunicació'. Introducció de Pablo Bou, llicenciat en Ciències del Mar i Promotor de la XRAq (Facultat de Biologia de la UB). Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 18.30 hores: 'Els peixos i els organismes aquàtics vistos en el món del cinema', a càrrec del Sr Eduard Chifré, tècnic en Aqüicultura de la Generalitat. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 22.00 hores: Sopar Maridatge de la 'Truita de Riu' d’Alfarràs a la Sala de Ca la Ferratina, a càrrec de Cal Gumer Events. Per conèixer el menú i apuntar-se pot visitar-se la pàgina web de Ca la Ferratina i Cal Gumer Events.

  

 

  

Diumenge, dia 19 d’abril

  

- 08.00 hores: 2n Open de Primavera de Pesca. Concentració Bar Rincón de Josefa.

  

 

  

- 10.00 hores: Visita guiada a la Piscifactoria Santa Ana. 'Coneix el món de la Truita'. Lloc de trobada: Piscifactoria Santa Ana.

  

 

  

- 11.00 hores: 'Turisme gastronòmic i de pesca, una oportunitat per Alfarràs', a càrrec de Joan Baigol, director de Turisme de Lleida. Lloc: Sala d’actes de l'Ajuntament.

  

 

  

- 12.00 hores: Inauguració de la IV a Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu d’Alfarràs, a càrrec de Mateu Blanc, cuiner i xef de Caparrós Celebracions. Lloc: Sala d’Actes de l’Ajuntament.

  

 

  

- 13.00 hores: Obertura Degustació de la Mostra de Truita de Riu d’Alfarràs. Lloc: Plaça Sant Pere.

  

 

  

- 14.00 hores: Lliurament de Premis del 2n Open de Primavera de Pesca, a l’estand de la Societat de Pescadors Esportius Ribagorçana. 1r Premi: Cap de setmana de Pesca del Salmó a Gledmon Rivers (Irlanda).

  

 

  

Durant tot el matí de diumenge, també podreu trobar l’espai per als més petits a la zona de castells i circuit d’inflables a la Plaça Sant Pere. Durant tot el cap de setmana de la Mostra Bars i Restaurants d’Alfarràs oferiran de riu.

 Comentaris

envia el comentari