Catalunya Diari

Gastronpirineus, unes jornades enogastronòmiques i de la cuina del Pirineu

Gastronpirineus, unes jornades enogastronòmiques i de la cuina del Pirineu| ACN - Fotografia: Ajuntament de la Seu d'Urgell

 

La Seu d'Urgell acollirà entre el 13 i el 15 de novembre Gastropirineus, les Jornades professionals enogastronòmiques i de la cuina del Pirineu. Entre els objectius de la iniciativa està crear un segell identificatiu pels restaurants que elaborin cuina de muntanya i recuperar productes i plats de la zona.

El director de Gastropirineus, Francesc López, ha assegurat que el gran objectiu de les jornades és "crear un segell de qualitat" que ha de ser "exigent". I ha afegit: "Qui vulgui tenir el segell ha de complir una sèrie de requisits en relació als plats i controlar molt els productes". López ha explicat que s'ha arribat a un acord amb la Fundació Alicia per tal que a cadascuna de les edicions de Gastropirineus es presenti algun estudi sobre algun producte alimentari o algun plat del Pirineu en desús.
 
Fer valdre la cuina del Pirineu, potenciar l'ús de productes del territori i fomentar-ne la recuperació dels menys usats i crear una marca, aquest són els objectius que es plantegen des de Gastropirineus en relació a unes noves jornades gastronòmiques que s'han presentat aquest dilluns. Les jornades, dirigides als professionals de la cuina de l'àmbit pirinenc, comptaran amb deu sessions de cuina en directe amb la participació de setze cuiners de totes les comarques pirinenques. Hi haurà ponències del món acadèmic com el director del Campus d'Alimentació de la UB, Màrius Rubiralta; del membre de la Fundació Alicia, Toni Massanès; o del catedràtic d'Antropologia Social de la UB i membre de l'Observatori de l'Alimentació del Parc Científic, Jesús Contreras. En total les jornades comptaran amb una trentena de professionals i experts del sector gastronòmic.
 
Durant els dos dies que duraran les jornades també es farà presentació dels diferents productes de les comarques pirinenques així com l'elaboració un catàleg de productes i plats del territori. Gastropirineus es clourà amb una sessió magistral a càrrec del cuiner Nando Jubany, que parlarà de com cuinar plats tradicionals amb els estris i tècniques actuals.
 
Les jornades estan adherides a la Regió Europea de la Gastronomia 2016. El director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, ha afirmat que "hem de fer que la marca Pirineus es relacioni a la gastronomia". En aquest sentit, Torrent, ha senyalat que "Gastropirineus ha de ser un moment de debat, de reflexió, de treball i d'autoafirmació, per demostrar que ens estimem com a territori i també com a cuina".
 
Per a donar el tret de sortida a les jornades s'ha organitzat un sopar que amb el títol 'El sopar de les estrelles' comptarà amb la participació dels cuiners de tots els restaurants del territori que tenen alguna estrella de la Guia Michelin. El sopar se celebrà a l'Hotel El Castell i l'elaboraran els cuiners de Les Cols d'Olot, amb dues estrelles; Ca l'Enric de la Vall de Bianya, amb una estrella; Els Casals de Sagàs, amb una estrella; la Fonda Xesc de Gombrèn, amb una estrella; i l'Estany Clar de Berga, amb una estrella.
 
Les Jornades es celebraran anualment i de forma itinerant per tot el territori de les comarques de muntanya, des de la Vall d'Aran fins a la Garrotxa. Gastropirineus està organitzat per l'empresa Incatis i compta amb la col·laboració de totes les institucions nacionals i del territori així com diferents patrocinadors privats.


Comentaris

envia el comentari