Catalunya Diari

Gerb estrenarà el so de les campanes per marcar les hores coincidint amb Sant Jordi

Gerb estrenarà el so de les campanes per marcar les hores coincidint amb Sant Jordi| ACN - Fotografia: lleidaalminut.comhttp://www.femturisme.cat/

El so de les campanes tornarà a marcar aquest dissabte les hores al poble de Gerb, a la Noguera, coincidint amb la celebració de Sant Jordi. L'Ajuntament de la localitat ja ho té tot a punt després que els veïns aprovessin el 10 d'abril en una consulta popular per recuperar el repic desaparegut fa vuit anys.

A més, també coincidirà amb la Trobada de Campaners d'Os de Balaguer, municipi al qual pertany Gerb. Aquest any la Trobada precisament es dedica a les campanes emmudides. El cost de tornar a posar en marxa el mecanisme és d'uns 1.600 euros. El consistori està disposat a ajustar alguns dels altaveus per evitar molèsties als veïns.

El 'sí' a les campanes va ser l'opció escollida pel 86% dels veïns que van participat a la consulta. En concret van votar 122 persones, el 25% dels empadronats majors de 16 anys que tenien dret a fer-ho. El resultat: 17 vots en contra i 105 a favor.

Aquest dissabte, per tant, es posarà en marxa el mecanisme que reproduirà el so de les campanes a través d'altaveus per marcar les hores i els dos quarts des de les 8 del matí fins a les deu de la nit. La presidenta de l'EMD de Gerb, Paqui Marquina, ha explicat que també es podran programar fins a quinze repics diferents, com el de festa major, el d'enterraments, bodes o el de la Diada de l'11 de Setembre. S'han triat els quinze "bàsics" dels 300 que hi havia per escollir.

De fet, cal tenir en compte que el que sentiran a Gerb serà un so enregistrat connectat a un rellotge que ressonarà a través del mateix sistema que emet el pregó, ja que el campanar de l'església és petit i no té instal·lat cap sistema per programar i emetre el repic de les campanes.

Segons la presidenta de l'EMD de Gerb, no hi ha una versió unànime sobre per què fa vuit anys les campanes van emmudir. Algunes queixes per molèsties van coincidir amb el fet que el sistema es va espatllar i la qüestió és que ja no es va arreglar. Però durant tots aquests anys sempre hi ha hagut veïns que han reclamat el retorn del repic i per això es va decidir convocar la consulta.

Marquina ha comentat que "és difícil que tothom estigui content" i dóna per fet que algun veí es queixarà. No obstant això, assegura que l'Ajuntament està disposats a ajustar els altaveus més pròxims a les cases perquè no molestin. De la mateixa manera també n'hauran d'instal·lar de nous perquè també hi ha veïns que reclamen poder sentir de més a prop el so de les campanes.


Comentaris

envia el comentari