Catalunya Diari

Inaugurats més de 150 quilòmetres de rutes de fugida de l'Holocaust pel Pirineu

Inaugurats més de 150 quilòmetres de rutes de fugida de l'Holocaust pel Pirineu| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 Diverses investigacions històriques reporten que prop de 20.000 persones d’origen jueu van fugir de la barbàrie a través de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Aran per salvar-se de la deportació i la mort.
 
L’ambaixador de l’Estat d’Israel a l’Estat espanyol ha tancat els parlaments en l’acte inaugural celebrat a l’Arxiu Comarcal de Sort on també han assistit representants de les institucions locals i del Govern de la Generalitat: “Veig l’acollida tan amistosa com a gairebé una continuació pràcticament natural de l’acollida històrica que, en un moment tràgic del nostre passat, algunes persones d’aquí van fer salvant els perseguits”.
 
Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida s’ha referit a les rutes com “151 quilòmetres de itineraris que avui podem recórrer i reconèixer en un context totalment diferent d’aquell que van viure i patir els evadits”. Per Reñé la voluntat del projecte ha estat i és “salvar un patrimoni intangible i espiritualment incommensurable”, fer “un homenatge a la gent anònima, a la solidaritat i a la generositat”, i “enfortir les relacions comercials amb l’Estat d’Israel”. En aquest sentit, el mateix ambaixador ha destacat que el turisme és un sector prescriptor, que pot obrir noves relacions econòmiques en altres àmbits interessants tant pels sectors productius de Lleida com d’Israel. Per aquest motiu, la Diputació de Lleida està treballant juntament amb la Cambra de Comerç en l’organització d’una missió empresarial en aquest estat que tindria lloc passat l’estiu.
 
Els itineraris de ‘Perseguits i salvats’
La senyalització de ‘Perseguits i salvats’ condueix el visitant per diferents camins, espais i poblacions que foren escenaris de fugida d’un dels episodis més foscos d’Europa. Les rutes són: Pirineus Val d’Aran-Alta Ribagorça (des de Pont de Rei fins a Pont de Suert); Pirineus el Pallars Sobirà (des del Port de Guiló fins a Sort); Pirineus Alt Urgell (des del Coll de Pimés fins a la Seu d’Urgell) i Pirineus la Cerdanya (des del Port de Perafita fins a Martinet).
 
La senyalització es conforma de diferents banderoles, plafons, plaques i tòtems que incorporen codis QR que enllacen amb el nou web www.perseguitsisalvats.cat, on els continguts hi són publicats amb català, aranès, castellà, anglès, francès i hebreu.
 
La representació institucional ha visitat un dels punts inclosos dins de la ruta Pirineus Pallars Sobirà. Està ubicat a Rialp. Al Pallars Sobirà, algunes expedicions seguiren diverses rutes al voltant de la Noguera Pallaresa, evitant en tot moment la carretera que unia la comarca de nord a sud. Tant els que havien penetrat per les valls de Cardós i Vall Ferrera com els que ho havien fet per la vall d’Ísil confluïen a Llavorsí i, des d’allí, passaven per les proximitats de Rialp abans d’arribar a Sort.


Comentaris

envia el comentari