Catalunya Diari

Inauguren la Casa de l’Ós dels Pirineus

Inauguren la Casa de l’Ós dels Pirineus| Redacció - Fotografia: Subdelegació del Govern de Lleida

 La Casa de l’Ós dels Pirineus forma part del projecte pilot 'Accions de desenvolupament rural a la serralada cantàbrica i Pirineus amb l’Ós com a marca i símbol de qualitat', endegat per la Fundació Oso Pardo a diferents municipis de les comunitats autònomes de Catalunya, Astúries, Castella i Lleó, Cantàbria, Galícia, Navarra i Aragó en els exercicis 2010, 2011 i 2012. L’objectiu del projecte es, d’una banda, afavorir la conservació d’aquest mamífer i el seu hàbitat amb iniciatives d’educació ambiental i conscienciació pública, així com contribuir al desenvolupament econòmic de la zona i el seu entorn  amb la creació de llocs de treball associats al propi funcionament de la Casa  de l’Ós que són coberts per veïns de la mateixa comarca.
 
El projecte s’ha dut a terme amb un ajut del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de 872.000 euros (87,26% del total) que, en el cas de la Casa de l’Ós dels Pirineus d’Isil inclou el contingut expositiu del nou recinte divulgatiu i el finançament dels dos llocs de treball que ha generat la iniciativa.
 
Per la seva banda, la EMD d’Isil i Alós, en col·laboració amb l’ajuntament de l’Alt Àneu, ha cedit per un període de deu anys Casa Sastrés per ubicar-hi el projecte d’exposició de la Casa de l’Ós, mentre que la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social de La Caixa s’han fet càrrec de la rehabilitació de l’edifici. L’empresa Endesa també col·laboraa econòmicament en el projecte. La gestió de la Casa de l’Ós dels Pirineus la duran a terme conjuntament la Fundació Oso Pardo i l’ONG Accionatura.
 
La Subdelegada del Govern, Inma Manso, ha destacat en el decurs de l’acte que el Ministeri d’Agricultura, Alimentació  i Medi Ambient "ha apostat en aquest cas per recolzar un projecte amb vocació de dinamitzador del territori que comporta creació de llocs de treball entre els veïns de la comarca i que pretén millorar la percepció que l’ós pot també generar riquesa i activitat econòmica". 
 
Característiques de la instal·lació
La Casa de l’Ós dels Pirineus ocupa 258 metres quadrats de superfície de Casa Sastrés, un edifici d’arquitectura tradicional de pedra i pissarra, distribuïts en quatre plantes que inclouen la recepció i sales d’exposicions temporals i fixes amb la previsió de projecció de documentals i exposició de materials sobre la conservació de l’ós als Pirineus i els esforços actuals per assegurar la convivència entre aquests mamífers i els habitants del territori.
 
Aquesta Casa de l’Ós dels Pirineus s’afegeix a la xarxa de 'Casas del Oso'  que la Fundación Oso Pardo ja té en marxa que són La Casa del Oso Cantábrico en Verdeña (Palència), la Casa del Oso de Liébana (Cantabria) i el Centro de Interpretación “Somiedo y el Oso” a Astúries. 
 
A l’acte d’inauguració hi han assistit entre d’altres autoritats, la presidenta de la EMD d’Isil, Sofia Isus, l’alcalde d’Alt Àneu, Josep Rosell, el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, el president de la Fundació Oso Pardo, Guillermo Palomero, així com representants d’Endesa i d’Accionatura. 


Comentaris

envia el comentari