Catalunya Diari

Ingressen a presó els dos presumptes líders d'una banda que estafava empresaris fent-se passar per esmoladors

Ingressen a presó els dos presumptes líders d'una banda que estafava empresaris fent-se passar per esmoladors| ACN - Fotografia: Mossos d'Esquadra

 

Han ingressat a la presó els dos presumptes líders d'un grup criminal que estafava empresaris fent-se passar per esmoladors. Són dos dels nou detinguts que, segons els Mossos, oferien a les víctimes una primera sessió gratuïta d'un tractament que milloraria la rendibilitat i la durada d'eines de tall com tisores, ganivets o serres. 

Després volien cobrar per una feina fictícia i, si els empresaris s'hi negaven, els amenaçaven amb agredir-los o perjudicar els seus negocis. La investigació, tutelada pel jutjat d'instrucció 4 de Lleida, ha permès acreditar més de 30 estafes similars arreu de Catalunya. Les víctimes eren petits i mitjans empresaris. Els detinguts estan acusats dels delictes d'extorsió i pertinença a grup criminal.
 
La investigació es va iniciar al mes d'agost quan els Mossos van tenir coneixement que un empresari de Vilanova de la Barca, al Segrià, va ser víctima, inicialment, d'una estafa, i posteriorment va ser amenaçat pels autors de l'estafa perquè fes efectiu un pagament abusiu d'una feina fictícia.
 
Ja des d'un inici, els investigadors van relacionar aquest fet amb sis fets més comesos a les poblacions d'Anglesola, Térmens, Vallfogona de Balaguer, Bellvís i Mollerussa. Concretament, el modus operandi d'aquest grup criminal, presumptament composat per persones nòmades que viuen i es desplacen en caravanes, consistia en el següent: primer es presentaven davant d'empreses d'arreu del territori català i, fent-se passar per empresaris, oferien un sofisticat tractament especial per diverses eines de tall (tisores, serres, ganivets...) que faria que el seu rendiment i la durada milloressin.
 
La seva estratègia consistia en oferir una prova gratuïta per demostrar l'efectivitat del tractament i poder consolidar una futura relació comercial. En el moment de retornar el material, amb una simple impregnació d'oli o embolicat amb plàstic o paper d'alumini, exigien un pagament excessiu i no pactat pel tractament realitzat. En el moment que l'empresari es negava a pagar, els amenaçaven en fer-los mal físic o en causar perjudicis a les empreses.
 
En algunes ocasions exigien el pagament en metàl·lic, però en d'altres exigien una transferència bancària.
 
Amb tota la informació recopilada, aquest dimarts, 27 de setembre, es va dur a terme un dispositiu en un descampat ocupat il·legalment pels sospitosos a Sant Adrià de Besòs. El resultat va ser la detenció de nou persones, de nacionalitats espanyola i portuguesa, i l'escorcoll de quatre caravanes del grup criminal, on hi van trobar una gran quantitat de documentació que, segons els Mossos, acredita les estafes comeses.
 
Després de declarar el jutge ha decretat l'ingrés preventiu a presó de dos dels individus considerats com els líders del grup investigat.


Comentaris

envia el comentari