Catalunya Diari

Interior instal·larà 120 pals de cobertura del 112 als parcs naturals del Pirineu

Interior instal·larà 120 pals de cobertura del 112 als parcs naturals del Pirineu| Text i fotos: ACN

 

El Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya instal·larà 120 pals de cobertura 112 als tres parcs més importants de l'Alt Pirineu i Aran: Parc Nacional d'Aigüestortes, Parc Natural de l'Alt Pirineu i Parc del Cadí-Moixeró. Així ho ha avançat aquest divendres el conseller d'Interior, Jordi Jané, qui ha destacat que "és un dia important per la Conselleria i per la gent que visita les comarques del Pirineu, ja que donem nous instruments de prevenció".

El conseller ha explicat que les persones que van a muntanya, que fan excursions, o que practiquen activitats que pot comportar un risc, coneguin les zones on hi ha cobertura per poder trucar al 112. Jané ha insistit que "és important conscienciar a les companyies telefòniques la necessitat d'augmentar la cobertura". A Catalunya ja hi ha 194 pals de senyalització de cobertura però es troben principalment a les comarques de Barcelona i Girona. Fins ara Lleida no comptava amb cap pal.
 
 
A Catalunya, aproximadament al 15% del territori no hi ha cobertura de telefonia mòbil de cap mena. Per trucar a emergències des d'un telèfon mòbil, cal que al lloc on ens trobem hi hagi cobertura d'alguna companyia, encara que no sigui la que tinguem contractada. La major part de les zones sense cobertura mòbil de cap mena són d'alta muntanya o rurals remotes.
 
El CAT112 té senyalitzats 194 punts on sí que hi ha cobertura en les rutes de senderisme que transcorren per aquestes zones en què, en general, no hi ha cobertura. Jané ha remarcat que "els pals serveixen per saber que en aquella petita zona sí que hi ha cobertura". El conseller ha senyalat que "tenir cobertura moltes vegades pot ajudar a arribar a temps a una emergència, no és un caprici, és una necessitat".
 
Els pals senyalitzadors disposen d'una matrícula que inclou xifres i lletres per tal d'identificar quin pal és exactament i que els operadors del telèfon 112 sàpiguen de forma automàtica des d'on truca el ciutadà que vol avisar de l'emergència.
 
Signatura conveni CECAT
El conseller d'Interior ha aprofitat la visita a l'Alt Urgell per presentar un nou projecte als diferents agents dels serveis d'emergències i signar un conveni pel qual el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), podrà rebre les dades del RisqHydro, la Xarxa Pirenaica de detecció de riscos hidrològics.
 
Aquest projecte ha establert un sistema de Xarxa monitorada de les capçaleres en zones de muntanya dels rius Garona, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Segre, respecte a les dades climàtiques i hidrològiques amb el fi de detectar els riscos hidrològics de riuades o inundacions, establint un sistema d'alertes. Aquestes alertes, gràcies al conveni signat aquest divendres, les rebrà directament Protecció Civil.
 
Jané ha senyalat que "és important saber que hi ha uns sensors instal·lats emeten informació de crescudes de rius". En aquest sentit, Jané, ha destacat que "és important que aquesta informació que fins ara rebien els consells comarcals, gràcies a aquest conveni i al CECAT, la podrà rebre tot Catalunya".


Comentaris

envia el comentari