Catalunya Diari

Joan Reñé repeteix com a president de la Diputació de Lleida amb el suport d'ERC i PSC

Joan Reñé (CDC) ha estat investit aquest dissabte president de la Diputació de Lleida per segon mandat consecutiu. En aquesta ocasió, liderarà un govern en minoria amb Unió en una corporació amb set grups representats, dos més que en l'anterior legislatura. En concret, la novetat és l'entrada de Ciutadans i la CUP, amb un representant cadascun.

La investidura de Reñé ha comptat amb els vots favorables de CiU i també d'ERC i del PSC. Els socialistes li han donat suport fruit d'un acord entre convergents i socialistes que també implicava consells comarcals. Reñé ha començat el mandat amb un discurs de fort caràcter independentista però alhora ha mostrat el seu respecte pel pacte PSC-C's a la Paeria.

Tot i els suports per a la votació de la investidura, Joan Reñé governarà en minoria amb els 12 diputats que sumen Convergència i Unió, un per sota de la majoria absoluta que sí que va tenir durant l'anterior mandat. Reñé assegura que no s'han plantejat fer ofertes a ningú per entrar al govern i creu que, tot i encapçalar un govern en minoria, podrà arribar acords amb la resta de grups per tirar endavant polítiques a favor dels municipis.

Reñé ha estat investit amb 21 vots a favor, 11 de CiU (haurien estat 12 però el diputat Antoni Navinés no ha assistit al ple per malaltia), 6 d'ERC i 4 del PSC. La diputada de C's Ángeles Ribes s'ha abstingut mentre que la del PP, Dolors López, s'ha votat a ella mateixa. El diputat de la CUP, Joel Jové, ha emès un vot nul ja que ha votat simbòlicament Josep Galán, un activista cultural de la Franja mort fa deu anys.

L'acte de constitució i pressa de possessió ha comptat amb l'assistència de més de 200 persones, entre elles la consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs.

Composició de ple
Dins el govern, CDC té deu diputats i Unió dos, un menys que fins ara. El nou ple de la Diputació de Lleida té quinze cares noves mentre que deu diputats repeteixen. Arran dels resultats del 24M CiU compta ara amb dotze diputats, dos menys que el 2011 i un per sota de la majoria absoluta. ERC ha triplicat la seva representació, passant de dos a sis diputats. El PSC n'ha perdut tres, de set a quatre, i el PP s'ha quedat només amb un dels dos representants que tenia. La CUP i C's entren amb un representant cadascun.

La Diputació de Lleida té 25 diputats que es reparteixen en funció de partits judicials. Aquesta legislatura el partit de Lleida té 13 representants, un més que fins ara. El que guanya Lleida el perd Balaguer, que passa de quatre a tres. El de Cervera també en té tres, mentre que la resta se'ls reparteixen les Borges Blanques, Solsona, la Seu d'Urgell, Tremp, Sort i Vielha.

Moltes cares noves
El grup de CiU a la Diputació renova la meitat dels membres. Repeteixen Joan Reñé, Josep Ibarz (alcalde d'Almacelles, al Segrià), Rosa Pujol (alcaldessa d'Aitona, al Segrià), Rosa Maria Perelló (alcaldessa de Tàrrega), Antoni Navinés (regidor de Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell) i Gerard Sabarich (alcalde de Rialp, al Pallars Sobirà). Les novetats son Jordi Latorre (alcalde de Torrefarrera, al Segrià), Concepció Cañadell (alcaldessa de Térmens, a la Noguera), Joan Ubach (alcalde de Tremp), Enric Mir (alcalde de les Borges Blanques) i els diputats d'UDC, Paco Cerdà (regidor a la Paeria de Lleida) i Rosa Maria Mora (alcaldessa d'Anglesola, a l'Urgell), que serà substituïda a mig mandat per Francesc Sabanés (alcalde de Ribera d'Ondara, a la Segarra).

Per part d'ERC, repeteixen Jaume Gilabert (alcalde de Montgai, a la Noguera) i Miquel Serra (alcalde d'Alcarràs, al Segrià) i s'incorporen Joan Talarn (alcalde de Bellvís, al Pla d'Urgell), Núria Marín (regidora a la Paeria de Lleida), Pere Solé (regidor de Sant Guim de Freixenet, a la Segarra) i Albert Bajona (regidor de Clariana de Cardener, al Solsonès).

Els diputats provincials del PSC que repeteixen són Enric Colom (alcalde de Torre-serona, al Segrià) i Josep Ramon Branzuela (alcalde de Torres de Segre, al Segrià). Entren Sara Mestres (regidora a la Paeria de Lleida) i Paco Boya (regidor a Les) com a representant d'Unitat d'Aran, que s'ha constituït com a grup propi.

Finalment, el PP hi és present amb Dolors López (regidora a la Paeria de Lleida), Ciutadans amb Ángeles Ribes (regidora a la Paeria de Lleida), i la CUP amb Joel Jové (regidor a Alfés, al Segrià).


Comentaris

envia el comentari