Catalunya Diari

Jornada de portes obertes per visitar 'Tragèdia al Call-Tàrrega 1348'

Jornada de portes obertes per visitar 'Tragèdia al Call-Tà rrega 1348'| Redacció - Fotografia: Museu Comarcal de l’Urgell

Tragèdia al Call – Tàrrega 1348

Una exposició possible gràcies a l'aportació de la Direcció General de Bellas Artes y Bienes Culturales del Ministerio de Educación, Cultura y Deportes, que ha estat de 200.000 euros. A més a més, la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat ha costejat el disseny i l’edició del catàleg de la mostra; i l'Obra Social “la Caixa” ha finançat l’audiovisual que clou el recorregut.

L'exposició coincideix amb la instal·lació de plafons informatius que senyalitzen els indrets més característics de l’antic call jueu per part de l’Ajuntament de Tàrrega. El disseny i la materialització dels cartells s’han sufragat amb una subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Els plafons ajudaran els visitants del nucli antic a interpretar els vestigis d’origen hebreu. Són cinc senyalitzadors que s’han distribuït entre el carrer de l’Estudi (el carrer principal del call); la plaça de la Palla (indret de la sinagoga nova); el Forn dels Jueus (on la comunitat feia el seu pa); i la cruïlla dels carrers de Les Piques i La Vilanova. També s’ha col·locat un sisè cartell a la necròpolis de Les Roquetes, al barri del Maset, on es localitzaren les restes de les víctimes de la matança registrada l'any 1348 a la vila contra la comunitat semita, episodi que vertebra la nova sala del museu. Tots els suports inclouen plànols, il·lustracions i codis QR amb accés directe al web del museu targarí.

El nou espai expositiu serà una nova secció permanent del Museu Comarcal de l'Urgell, que darrerament ha adquirit, en l’apartat d’art medieval, la marededéu gòtica d’alabastre procedent de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, cedida pel Bisbat de Solsona. Una altra de les novetats recents és una predel·la gòtica originària del monestir dels Framenors, cedida per la família Serés; i un capitell del monestir dels franciscans de Tàrrega, cedit per Martí Pijuan.

L’avalot contra els jueus registrat al call de Tàrrega el 1348 va generar centenars de víctimes mortals. Tragèdia al call – Tàrrega 1348 recorda aquest brutal esdeveniment del segle XIV mostrant les peces de la necròpoli medieval hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren víctimes de l’assalt durant les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007.

El jaciment, únic a Europa, és testimoni singular de l’onada antijueva que assotà el continent durant els segles XIV i XV. A Tàrrega es donen les circumstàncies, molt poc habituals, de tenir la constància arqueològica d'aquestes persecucions, conegudes per documentació escrita de l’Edat Mitjana, tant jueva com cristiana. La troballa excepcional el 2007 de sis fosses comunes on estaven enterrats una setantena de víctimes de l’assalt ha permès corroborar arqueològicament la seva magnitud.


Comentaris

envia el comentari