Catalunya Diari

Juneda estrena nova senyalització turística dels elements patrimonials

Juneda estrena nova senyalització turística dels elements patrimonials| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Juneda

 

L’Ajuntament de Juneda ha finalitzat recentment un projecte de senyalització turística dels elements patrimonials d’interès de la població, una tasca que ha dut a terme en col·laboració amb InSitu Gestió Cultural, Patrimoni i Turisme. 

El projecte s’ha estructurat en diferents àmbits del nucli. D’una banda, la Vila Closa, on s’ha buscat donar a conèixer l’espai amb els elements d’interès patrimonial, com el Pou de Gel, l’antiga església i cementiri, el Portal de Lamarca i alguns dels casals més interessants com Cal Ratat o Vil·la Ramona. Un segon àmbit d’acció ha estat el primer creixement fora muralles, amb l’Església de la Transfiguració del Senyor, els Porxos/Perxes del Carrer Major, o la Botera. Finalment, un tercer àmbit engloba espais de l’Eixample del poble, on s’explica l’evolució urbanística, la relació de Juneda amb els caliquenyos, l’arribada del ferrocarril, el Molí de Baix, espais de memòria, o la importància de l’aigua al municipi.
 
A més, s’han reforçat dues rutes ja existents al municipi: la primera, la que transcorre per un dels espais més emblemàtics del poble, la Banqueta, on s’incorpora nova senyalització i es crea un recorregut de tornada al poble a l’alçada dels nou salts, passant pel Molí de la Bardissa (un dels més importants del municipi), fins a arribar als antics rentadors. L’altra ruta és l’Entre Canals, que se situa entre el poble de Juneda, on hi ha la quarta sèquia, i el Canal d’Urgell. En aquest cas, s’ha renovat la senyalització existent i s’ha inclòs una nova senyalització interpretativa en diferents elements del recorregut, com ara la Casella del Tei, el Búnquer, l’antic assentament de Vinferri, o el Molí del Massot.
 
InSitu Gestió Cultural, Patrimoni i Turisme és una empresa privada que neix el 2009 a partir de l’observació feta en l’àmbit del patrimoni, la cultura i el turisme a la demarcació de Lleida. La poca gestió privada en aquest camp els va dur a oferir una eina de suport a l’Administració local i servei integral, on els tres conceptes es complementin.
 
Així, es dedica al desenvolupament de projectes patrimonials, culturals i turístics, enfocats a la planificació i gestió territorial. És una eina per realitzar projectes tan per l’administració pública o entitats sense ànim de lucre, com per empreses o entitats privades, que encaminin la gestió del patrimoni cultural i turística en ser un factor de dinamització econòmica per al territori i la seva gent, a l’hora que conservar i valoritzar la cultura i el patrimoni local. També pretén posar en valor el patrimoni, potenciar-ne el seu ús social, facilitar l’accessibilitat i l’aprenentatge, i estrènyer els vincles entre la comunitat i el seu territori.


Comentaris

envia el comentari