Catalunya Diari

La 363a Festa Major de Solsona recuperarà dos obres musicals del 1891

La 363a Festa Major de Solsona recuperarà dos obres musicals del 1891| Redacció - Fotografia: Gegants de Solsona

 

La Festa Major de Solsona, que assoleix la 363a edició del 7 a l’11 de setembre, continua enguany recuperant patrimoni musical. L’Orquestra Patinfanjàs reestrenarà dos peces del 1891 de possible atribució a l’organista Francesc Miró i Morera. 

Gràcies a la investigació realitzada pel músic solsoní vinculat a la festa Albert Fontelles, enguany es recuperen la 'Marxa de processó' i 'Pasdoble 1891', ambdues atribuïdes possiblement al targarí Francesc Miró i Morera (1867-1936), que fou organista titular de la catedral entre el 1888 i 1896. 
 
L’Orquestra Patinfanjàs interpretarà la primera el dia 8 de setembre a la tarda en el marc de l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre i la segona l’endemà, dia 9, al migdia en la pujada de la comitiva des de la catedral fins a la plaça Major per assistir als ballets. Aquestes dues peces, que a partir d’enguany entraran a formar part del patrimoni immaterial de la Festa Major i el Corpus, es van estrenar justament fa 125 anys i Fontelles les ha reconstruït a partir de particel·les conservades a l’Arxiu Diocesà. La regidora de Cultura, Sara Alarcón, ha destacat el fet que “la Festa Major de Solsona porta més de 10 anys recuperant el patrimoni immaterial de la festa”. 
 
Una altra novetat és la substitució del Ral·li Fotogràfic pel primer Concurs de Fotografia de la Festa Major, un canvi per al qual ha apostat la regidoria de Cultura amb l’assessorament dels fotògrafs professionals de la ciutat. Tal com ha explicat Alarcón, s’havia constatat una tendència a la baixa en la participació al ral·li. Amb el nou format, els participants tindran més temps per realitzar les fotos i podran fer-ho amb un sol tema, que és la Festa Major, en lloc d’estar condicionats pels temes específics que se’ls proposava.
 
Pel que fa a l’oferta musical, la regidora ha destacat el concert solidari de l’ONG SOM, el dia 2, amb Ebri Knight i Bluestime, la recaptació del qual es destinarà a col·laborar amb Stop Mare Mortum per pal·liar la situació dels refugiats a Grècia. Altres músics i formacions que presenta la cartellera són el grup d’havaneres Port Bo, el dia 7, i Miquel del Roig i la Banda Biruji, el dia 8, a més de les orquestres Venus, el dia 8, Maravella, el 9, i Montgrins, el 10, entre d’altres que s’han d’acabar de concretar. 
 
Així mateix, Alarcón ha posat de relleu “el rol cada vegada més actiu dins la nostra societat del Museu Diocesà i Comarcal, un dels agents que farceixen l’agenda d’aquests dies”. En el marc de la festa, aquest equipament inaugurarà una exposició sobre l’arquitecte Bernardí Martorell i el centenari del cementiri d’Olius que va projectar i  una altra sobre el megalitisme a Catalunya. A més, el museu organitza una jornada de conferències el dia 6 sobre aquesta commemoració del cementiri modernista. 
 
Les aportacions del teixit associatiu són fonamentals per configurar el programa de la Festa Major. “Es treballa conjuntament amb les entitats, sense les quals seria impossible portar la festa endavant”, assegura Alarcón. El pressupost d’enguany ascendeix a uns 94.500 euros, aproximadament, si bé la xifra definitiva es tancarà una vegada hagi finalitzat la celebració.


Comentaris

envia el comentari