Catalunya Diari

La 8a edició de la Fira del Sabó de Montgai ja escalfa motors

La 8a edició de la Fira del Sabó de Montgai ja escalfa motors| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

Montgai celebrarà aquest cap de setmana la 8a edició de la Fira del Sabó de la localitat, una iniciativa que pretén recuperar la tradició i fomentar aquest ofici artesanal que a moltes llars encara es continua practicant. La novetat d'enguany serà el SaboNet, uns tallers adreçats als nens per ensenyar-los-hi com s'elabora el sabó de manera tradicional, reciclant els olis usats.

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts la presentació de la vuitena edició. L'acte ha comptat amb la participació del diputat de la comarca de la Noguera, Eloi Bergós; l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert; la presidenta de l’Associació d’Artesans del Sabó de Catalunya (AASC), M. Àngels Prats, i de la directora de la fira, M. Teresa Boladeres.

El diputat Eloi Bergós ha destacat que des de la Diputació de Lleida es dóna suport a aquesta fira que posa en valor activitats tradicionals com és l’elaboració del sabó, tenir cura del medi ambient i promocionar el territori i els productes. En el programa d’aquesta edició està prevista pel dissabte 23 un seguit de jornades tècniques organitzades per l’Associació (AASC) com és l’elaboració de tintures, extractes i maceracions aplicades a la cosmètica natural adreçat als mestres saboners.

La presidenta de l’Associació d’Artesans del Sabó de Catalunya ha explicat les activitats previstes al programa del diumenge 24 d’abril, totes elles relacionades amb l’elaboració del sabó artesanal: el sabó de cos, el de caldera fet a partir d’olis usats i el sabó líquid. Els ingredients comuns són l’oli, l’aigua i la sosa càustica, a més s’utilitzen les herbes aromàtiques i els olis essencials.

El nombre d’expositors i paradistes creix any rere any. Està previst que s’instal·lin a la Plaça Prat de la Riba una vintena d’expositors que elaboren sabons artesanals i uns trenta paradistes de productes d’alimentació i ornamentació de proximitat en els carrers i places de Montgai el proper cap de setmana. La fira es durà a terme de 10.00 a 20.00 hores.

L’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha recordat que Montgai també compta amb l’únic obrador de sabó de tot Catalunya en el que s’elaboren sabons i productes cosmètics de forma artesanal amb registre sanitari.

Aquest proper diumenge, l’alcalde de Montgai ha declarat que, per primera vegada, s’organitza la Marxa del Baix Sió, una de les sis marxes del projecte que promou els hàbits saludables de Marxa.cat. Hi participen els ajuntaments de Montgai, Penelles, Bellmunt d’Urgell i la Sentiu del Sió. Les rutes són: la dels Ànecs (4,38 quilòmetres), la del Xoriguer (7,69 quilòmetres) i la del Sió (23,42 quilòmetres). L’atractiu de la marxa és poder apreciar la bellesa dels camps florits a la primavera i l’aparellament de les aus a la Serra de Bellmunt Almenara de gran atractiu pels aficionats a l’ornitologia.


Comentaris

envia el comentari