Catalunya Diari

La caiguda de temperatures posa en alerta els agricultors de Lleida amb fruiters que ja han fet la floració

La caiguda de temperatures posa en alerta els agricultors de Lleida amb fruiters que ja han fet la floració| Text i fotografia: ACN

La caiguda de temperatures de fins a -4,5 ºC en alguns punts com Benavent de Segrià durant la passada matinada ha posat en alerta els agricultors amb finques de fruita dolça, on la floració dels arbres està molt avançada. En alguns casos, ja s'han engegat els aspersors de matinada per tal de fer una capa de gel i protegir la flor.

Davant el risc de pèrdues pel mal que fa el fred a la flor ja oberta, alguns pagesos que disposen de reg per aspersió l'han posat en marxa durant tota la nit per tal de formar una pel·lícula de gel al damunt dels arbres que els manté a 0ºC i per tant evita que es faci malbé la flor.

Encara no eren ni dos quarts de dues de la matinada que el termòmetre ja marcava un grau i mig negatiu a Benavent de Segrià. Per aquest motiu, Forcada ha decidit posar en marxa l'aspersió a dues de les seves finques de nectarines que enguany han avançat la floració a causa de les altes temperatures d'aquest hivern. No ha estat fins passades les deu del matí que ha apagat els aspersors, ja que amb la sortida del sol els termòmetres s'han recuperat i a aquella hora ja estaven a tres graus.

Aquesta ja és la segona nit que Forcada fa servir aquesta tècnica per mitigar el mal que fan les gelades als fruiters ja florits. La d'aquesta nit ha estat una gelada més severa que la de dilluns a dimarts, quan va engegar els aspersors a les cinc de la matinada ja que va bufar vent i això va frenar la caiguda dels termòmetres.

Altres pagesos que no disposen de reg per aspersió han encès focs a les seves finques per tal de mirar de reduir els efectes del fred d'aquesta nit. Els sindicats agrícoles estan a l'espera de recollir dades per conèixer l'abast del mal que ha provocat el fred als fruiters ja florits de la plana de Lleida. Enguany la floració d'alguns arbres com els albercoquers, els ametllers o les nectarines, porta quinze dies d'avançada en relació a un any normal degut a les altes temperatures. Això no obstant, només són algunes varietats les que estan més avançades i encara hi ha moltes arbres on la flor no s'ha obert i per tant no han registrat danys.


Comentaris

envia el comentari