Catalunya Diari

La calamarsa fa malbé 3.526 hectàrees de cultius a Lleida

La calamarsa fa malbé 3.526 hectàrees de cultius a Lleida| EP - Fotografia: Conselleria d'Agricultura (Arxiu)

 La tempesta va afectar inicialment la zona sud del Segrià i el Baix Segrià, i va produir danys per pedregada a la Granja d'Escarp, Serós i Massalcoreig, fins a Aitona, on la pedra va caure barrejada amb aigua, i va afectar després els municipis de Juneda, Les Borges Blanques i Puiggròs.
 
En algun municipi de les comarques del Pla d'Urgell i la Noguera es van produir fenòmens acompanyats de calamarsa molt barrejada amb aigua i en general amb afectació poc significativa.
 
Unes 20 hectàrees de blat i 30 de blat de moro de Camarasa i 30 de blat i 30 de blat de moro de La Sentiu de Sió es van veure afectades, en els dos casos, amb un 20% de dany, i durant la tarda la tempesta va continuar afectant altres municipis com Sunyer, Sudanell, Torres de Segre, Alfés i Alcarràs.
 
La pedra que va caure tenia un diàmetre d'entre 1 i 2 centímetres, i va afectar sobretot el cultiu de la fruita dolça, amb un nivell de danys molt dispers, i van ser les nectarines i peres, més sensibles als cops, els cultius més afectats.
 
"Moltes hecàrees afectades"
El titular d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha constatat que "són moltes, les hectàrees afectades. En alguns municipis l'afectació és severa, fins a arribar al 100 per cent, en algun cas". Pelegrí ha avançat que el departament ja ha iniciat tots els tràmits per agilitar el peritatge imminent i ha demanat a Agroseguro que sigui un peritatge que s'adeqüi als danys registrats tant en la producció com a l'arbre. El conseller ha puntualitzat que els danys a l'arbre també s'hauran d'avaluar d'aquí a un any per veure si disminueix la productivitat del mateix arbre.
 
Com va fer després d'altres tempestes, el titular d'Agricultura ha remarcat "la necessitat que el productor agrari tingui més garanties de producció", referint-se a la necessitat de l'assegurança agrària i a la instal·lació de xarxes anticalamarsa que, segons ell, s'ha convertit en el mètode més segur i eficaç per a la lluita contra la pedra.


Comentaris

envia el comentari