Catalunya Diari

La CHE arxiva el projecte d'Endesa de construcció d'una presa a Mont-rebei

La CHE arxiva el projecte d'Endesa de construcció d'una presa a Mont-rebei| Text i fotografia: ACN

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha decidit arxivar el projecte promogut per Endesa de construcció d'una presa a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a les portes del congost de Mont-rebei, al pantà de Canelles, després de la renúncia de la companyia al projecte.

Des de la Plataforma Salvem Montrebei es congratulen de la decisió de la CHE, que suposa l'arxivament del projecte i també la modificació de la pròpia concessió pel desistiment per part d'Endesa. La plataforma atribueix en bona part la renúncia a construir la presa en l'espai natural per part de la companyia a l'oposició al projecte protagonitzat per la pròpia plataforma, així com des del territori i també des del Govern.

La CHE ha arxivat, en resolució del 21 de juliol del 2015, l'expedient del projecte per a la construcció d'una presa a Mont-rebei pel desistiment d'Endesa a tirar finalment endavant el projecte. Des de la companyia ja van assegurar fa unes mesos que no es tiraria endavant un projecte d'aquestes característiques si aquest comptava amb l'oposició política, institucional i social del territori.

Cap al mes de març i després d'estar 9 anys aturada, es va constituir de nou la Plataforma Salvem Montrebei -amb la participació de les entitats Ipcena, els centres excursionistes de Lleida i Balaguer, els Amics del Montsec de Benavarri i la Societat Amics de la Muntanya de Tremp, entre altres-, després que Endesa tragués a informació pública, per segona vegada, el projecte de construcció d'una presa al congost de Mont-rebei. En tant pocs dies, milers de persones es van solidaritzar en la defensa de l'espai natural i en contra del projecte d'Endesa.

La renuncia de la companyia a la construcció de la presa, però, va arribar després que el Departament de Territori i Sostenibilitat també manifestés la seva oposició al projecte en considerar que les actuacions objecte de l'estudi d'impacte ambiental presentat eren incompatibles amb les mesures de conservació de la Xarxa Natura 2000, que preveuen evitar el deteriorament dels habitats naturals i de les espècies, especialment les considerades prioritàries. Cal assenyalar que, en aquesta àrea, la presència de la llúdriga (Lutra lutra) va motivar l'any 1987 la declaració d'una Reserva Natural Parcial per a la protecció d'espècies en perill de desaparició a Catalunya que va possibilitar-ne la recolonització en alguns trams. També es tracta d'un espai inclòs en el Pla de Recuperació del trencalòs (Gypaetus barbatus) al nostre país.

L'informe del Govern considerava que la construcció d'una presa en un lloc lliure d'infraestructures com Mont-rebei i la inundació amb una làmina d'aigua permanent aigües amunt de la presa de Sant Esteve de la Sarga "suposaria un canvi en les comunitats vegetals i en els hàbitats presents actualment". El bosc de ribera, que queda inundat en períodes curts, no resistiria llargs períodes d'inundació i acabaria desapareixent. En definitiva, les conseqüències derivades de l'execució del projecte suposarien impactes "greus i irreversibles" sobre la flora, la fauna, la hidrologia i el paisatge i, per tant, sobre tot l'ecosistema propi d'un tram de riu de mitja muntanya, actualment en bon estat de conservació, segons del departament.

Precisament aquesta bona conservació afavoreix en bona part el turisme a la zona. Un quilòmetre aigües avall de la presa projectada, de 33 metres d'alçada, s'hi troba el Congost de Mont-rebei, un espai emblemàtic i singular entre Catalunya i l'Aragó, amb un elevat valor per al sector turístic, tant des del punt de vista paisatgístic com per la seva biodiversitat. Els visitants hi arriben atrets pels valors ambientals, que n'han motivat la protecció.


Comentaris

envia el comentari