Catalunya Diari

La Comissió per a la gestió integral per a l'atenció als temporers a Lleida avança en la proposta de recomanacions

La Comissió per a la gestió integral per a l'atenció als temporers a Lleida avança en la proposta de recomanacions| ACN - Fotografia: lleidaalminut.com

La Comissió de Proposta de Gestió Integral per a l'atenció a persones temporeres a la ciutat de Lleida ha presentat en la sessió plenària celebrada aquest dimecres al migdia un document que recull les propostes i les recomanacions d'accions possibles, sorgides en el sí dels grups de treball previs.

L'objectiu és treballar de forma conjunta i coordinada amb els diferents agents implicats amb vista a la campanya de la fruita del 2016. Segons ha informat la Paeria, en les reunions que s'han mantingut s'han avaluat les dificultats amb les quals es troben els temporers a la comarca del Segrià i s'han generat propostes que afavoreixin una millora en la qualitat de vida d'aquestes persones.

Segons ha explicat el tinent d'alcalde de la Paeria i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, les principals propostes sorgides i que han estat valorades com a viables pels agents impulsors passen per recollir la informació sobre previsió i les necessitats reals de contractació per a la campanya fruitera per evitar desplaçaments innecessaris; informar sobre la prioritat d'inscriure's en les borses de treball i informar del tancament de les borses al més aviat possible; oferir -mitjançant l'Oficina Única d'Atenció a persones temporeres de Lleida-, informació unificada sobre la contractació laboral, i consensuar i editar, si s'escau, un díptic informatiu adreçat a empresaris i a treballadors sobre els drets i els deures d'uns i altres.

Altres de les propostes se centren en visualitzar la realitat del col·lectiu de temporers i dels empresaris agraris, conèixer necessitats i la seva situació; mantenir i intensificar, en la mesura del possible, les inspeccions de treball; intensificar la presència d'educadors de carrer/mediadors durant la campanya de la fruita i afavorir la participació comunitària dels temporers; realitzar un mapeig dels recursos residencials dels diferents municipis del voltant de Lleida (albergs) i dels recursos residencials a Lleida que podrien destinar-se a l'acollida residencial temporal d'aquestes persones, així com potenciar la intervenció comunitària.

En la pròxima reunió de la Comissió, que se celebrarà a finals de març, s'aportaran propostes concretes, en especial aquelles referents al tema de l'allotjament a Lleida. Pel que fa a aquest tema, que és una de les principals qüestions a abordar, la Paeria continua treballant el tema de l'allotjament temporal. Un cop definit el nou model, es procedirà a establir els criteris d'accés i es concretarà la necessitat, el funcionament i l'accés a la resta de serveis d'atenció a les necessitats bàsiques.

Cal recordar que la Comissió de Proposta de Gestió Integral per a l'atenció a les persones temporeres de la ciutat de Lleida està integrada per més de cinquanta persones vinculades a la campanya de la fruita. En concret, en formen part representants de la Generalitat, de l'Estat, de l'administració local, consells comarcals i Diputació de Lleida, els grups polítics municipals, la Universitat de Lleida, entitats i associacions d'empresaris agrícoles, sindicats de treballadors, entitats socials, entitats veïnals, col·lectius de persones migrades, col·legis professionals i altres agents implicats en la campanya.

Els grups de treball es van constituir arran de la primera trobada el 23 de setembre del 2015, amb la finalitat de treballar per àmbits d'actuació (laboral, acollida i convivència). D'aquesta manera, es pretenia acordar una proposta de Programa de Gestió Integral per a l'atenció als temporers, amb vista a la campanya 2016. Els grups s'han reunit en tres sessions celebrades el 6 d'octubre, el 3 de novembre i l'1 de desembre del 2015.


Comentaris

envia el comentari