Catalunya Diari

La Diputació de Lleida ajudarà de nou els ajuntaments durant la campanya de la fruita

La Diputació de Lleida ajudarà de nou els ajuntaments durant la campanya de la fruita| Redacció - Fotografia: Subdelegació del Govern de Lleida

 La col·laboració amb la Generalitat, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), es va iniciar l’any passat com a mesura d’urgència. En la campanya anterior, la Diputació de Lleida va assumir aquest cost perquè el govern espanyol no va preveure partida per sufragar els plans d’ocupació destinats a la campanya agrària.
 
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ho ha anunciat aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la reunió institucional que s’ha organitzat per planificar la campanya agrària per aquest 2013. La reunió s’ha celebrat a la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida i ha comptat amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré, i de la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso. Reñé ha indicat que "aquests ajuts faciliten la contractació per part dels pagesos de les persones que s’ofereixen per treballar". També ha destacat la importància de gestionar i tutelar els allotjaments que els municipis posen a disposició dels treballadors temporers.
 
En total, la Diputació de Lleida va fer una aportació de 40.216,36 euros a una trentena d’ens locals, que van sol·licitar acollir-se a la línia d’ajuts per fer front a les despeses de contractació de col·laboradors socials. La partida inicial es va habilitar amb 70.000 euros. Pel que fa a l’evolució de la contractació de treballadors a la campanya agrària, Reñé ha explicat que la percepció conjunta dels implicats és que cada any hi ha menys demanda de contractació, ja que la major part de la contractació es fa en origen i alhora cada vegada hi ha més disponibilitat de persones autòctones en situació d’atur.
 
Evitar la contractació irregular
Per la seva banda, Manso ha explicat que en aquesta propera campanya de la fruita "vigilarem de forma especial la contractació irregular, el frau fiscal a la Seguretat Social i el compliment del conveni col·lectiu del camp per evitar la competència deslleial respecte als empresaris que sí que fan bé les coses, que són la majoria". En aquest sentit, la subdelegada del Govern a Lleida ha insistit en demanar la col·laboració de la Generalitat per habilitar en aquesta campanya de fruita un sistema de creuament informàtic entre les dades de la  Declaració Única Agrària (DUN), que ofereix informació sobre explotacions agràries i volum productiu, amb les dades de les altes registrades a la Seguretat Social per poder comprovar si hi ha frau en el nombre d’altes.
 
D’altra banda, i en relació a la contractació de persones que presten serveis d’informació i assessorament de la campanya en els municipis que així ho sol·liciten, la Subdelegada ha remarcat que en els Pressupostos Generals de l’estat 2013, dins del programa de Foment a la inserció i estabilitat laboral, l’Estat ha previst una transferència de 1.391 milions d’euros a les Comunitats Autònomes per a dur a terme polítiques actives d’ocupació, competència dels governs autonòmics. A diferència de l’any passat, ja s’ha fet efectiva una partida de 22 milions per part de l’Estat a les comunitats autònomes, entre elles Catalunya, per gestionar contractes de formació i aprenentatge. "Haurà de ser la Generalitat qui decideixi i prioritzi quan i en quins plans destina els diners", ha explicat Manso.
 
La subdelegada ha explicat que, com a novetat de la campanya 2013, la Subdelegació crearà una comissió permanent amb l’objectiu que pugui resoldre en el decurs de la campanya qualsevol incidència relacionada amb les seves competències.


Comentaris

envia el comentari