Catalunya Diari

La Diputació de Lleida expressa el seu rebuig al Pla Hidrològic de l'Ebre però també mostra suport als regants

La Diputació de Lleida expressa el seu rebuig al Pla Hidrològic de l'Ebre però també mostra suport als regants| Text i fotografia: ACN

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una moció amb què la institució ha explicitat el seu rebuig al Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre però també el suport als regants. El text, aprovat per CiU, ERC i la CUP, també defensa un Pacte Nacional de l'Aigua, en què Catalunya tingui "plena sobirania" per decidir en política hidràulica.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre i la defensa dels regadius de Lleida han marcat bona part del Ple de la Diputació de Lleida corresponent al mes de febrer, que s'ha celebrat aquest divendres. Finalment, la institució ha mostrat el seu rebuig al Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre amb l'aprovació d'una moció consensuada per ERC, CiU i la CUP i que ha rebut els vots contraris del PP, PSC, UA i C's. A la vegada, el text també expressa el suport de la diputació lleidatana a les comunitats de regants i exigeix, de manera "prioritària", les garanties i concessions dels regadius històrics i d'aquells que s'estan executant i que "fan possible una economia agrícola potent i avançada que representa un percentatge molt important del PIB del país".

La moció aprovada insta també al Govern, representants polítics, sindicats agraris, ecologistes i a la resta d'agents socials i econòmics del territori a vetllar perquè el PHE "no suposi un enfrontament entre territoris o sectors econòmics", amb el benentès que "el manteniment de l'estructura i funcionament de l'ecosistema fluvial ha de ser compatible amb els usos agraris previstos actualment". En aquest sentit, el text també insta la Generalitat a promoure un Pacte Nacional de l'Aigua, en què Catalunya tingui "plena sobirania" per decidir en política hidràulica i "que compti amb el consens i la unitat de tot el territori" i garanteixi "l'equilibri dels cabals ecològics i els cabals destinats a tots els usos de l'aigua".

Per contra, el Ple de la diputació lleidatana ha tombat una moció del PP en defensa dels regants de Lleida. En aquest cas, CiU, ERC i la CUP hi han votat en contra ja que en el seu raonament el text defensava el Pla Hidrològic de l'Ebre aprovat pel govern de l'Estat. Així, tot i rebre els vots a favor de PP, PSC, UA i C's, que han exposat que no podien votar en contra dels regants de Lleida, el text no ha sumat els suports necessaris. Cal recordar que els regants del Segarra-Garrigues i del canal d'Urgell són favorables al PHE, tal com han expressat públicament.

Durant el debat sobre ambdues mocions, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que "un cop més, la trampa ens la fa l'estat espanyol plantejant un increment de la superfície en regadiu excessiva i innecessària en espais que qüestionen i posen en tensió el sistema del riu Ebre". Per Reñé, "Catalunya pot perfectament compensar i gestionar sense tensions un ús convenient i adequat amb un cabal ambiental important a la desembocadura i la gestió dels seus regadius", ha defensat. Per la seva banda, la diputada popular Dolors López ha acusat CiU, ERC i la CUP de "voler quedar bé amb tothom" perquè "quan es vol quedar bé amb tothom, no es queda bé amb ningú" ja que "l'aigua és la que és i no es pot demanar aigua pel regant de Lleida i, a la vegada, pel Delta de l'Ebre".

La diputació exigeix l'alliberament de l'AP-2
D'altra banda, el Ple de la Diputació de Lleida ha donat llum verda amb el suport de tots els grups menys el PP a una moció per exigir a Foment el rescat del peatge de l'AP-2 entre Lleida i Montblanc com a mesura "immediata" per fer front a l'elevada sinistralitat en el tram de l'N-240 entre Lleida i les Borges Blanques. El text, però, també reclama al Ministeri l'agilització de l'execució de les tres rotondes previstes en aquesta carretera a Juneda, així com la construcció d'una "doble via" per accedir a les zones urbanes i industrials, "convertint l'actual traçat en una via més ràpida i segura".

Tot i votar a favor de la moció –consensuada entre ERC, la CUP, PSC, UA i CiU-, el diputat convergent i alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, s'ha mostrat molt crític i ha lamentat que no s'hagin tingut en compte els alcaldes dels municipis afectats en la redacció del text, fet que ha qualificat de "manca de sensibilitat amb el territori". Cal recordar que la plataforma 'Prou morts a l'N-240', que aplega els ajuntaments lleidatans afectats per aquesta problemàtica, es mostra més partidària del desdoblament del tram Lleida-les Borges Blanques, més que no pas de l'alliberament de l'AP-2 com a mesura definitiva.

També s'ha aprovat una moció per al desplegament immediat de la Llei 35/2010 de l'occità, aranès a l'Aran, que va ser aprovada al Parlament l'1 d'octubre del 2010 i per la dotació al Conselh Generau d'Aran dels recursos per a la realització d'accions a favor de la preservació de l'aranès. També s'ha donat llum verda a una moció per instar al Govern a resoldre els dèficits urgents en matèria d'infraestructures educatives a les comarques de Lleida.

3,3 MEUR per als equipaments de Veterinària
El Ple també ha aprovat els tres programes específics del Pla d'Acció Local de la Diputació de Lleida per al 2016, que suposen un total de 3,4 milions d'euros per als ajuntaments de la demarcació. Es tracta del Programa d'inversions locals, que compta amb una aportació de 1.353.627 euros; el Programa d'arrendaments i subministraments, amb 1.800.000 euros, i el Programa per al manteniment de la xarxa de camins locals, amb una aportació de 300.000 euros.

Altrament, el plenari de la corporació ha autoritzat el conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida (UdL), per a l'impuls i construcció dels equipaments del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal, per un import de 3,3 milions d'euros.


Comentaris

envia el comentari