Catalunya Diari

La Festa dels Tres Tombs de Tàrrega resplendeix amb carrosses creatives i molta participació

La Festa dels Tres Tombs de Tàrrega resplendeix amb carrosses creatives i molta participació| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

Tàrrega ha viscut aquest migdia una lluïda edició dels Tres Tombs de Tàrrega en honor a Sant Antoni Abat, una activitat que acumula a la ciutat més d’un segle de tradició. La convocatòria ha mantingut la participació de l’any passat amb una vintena de carrosses de centres escolars i entitats que han desfilat per la plaça del Carme exhibint els seus quadres escènics. 

Han estat recreacions vinculades al món de la pagesia i d’altres sobre temes d’actualitat, sovint amb rerefons reivindicatiu. El president de la Societat de Sant Antoni Abat de Tàrrega, Alejandro Domingo, ha destacat l’alt nivell de qualitat plàstica de les carrosses a concurs. I ha afirmat: “El jurat ho ha tingut difícil per emetre el veredicte, ja que totes mereixien premi”, tot agraint la implicació del teixit associatiu per elevar el llistó de la festa.
 
La carrossa guanyadora en la categoria agrícola ha estat la plasmació gegantina d’una cistella de bolets, obra del Col·legi Sant Josep. Els calçots, la vinicultura, el conreu de cereals o els productes agroalimentaris de proximitat han estat altres arguments. Pel que fa a tema lliure, el jurat ha distingit amb el primer premi la carrossa de l’AMPA del Col·legi Àngel Guimerà dedicada al sorteig de la Grossa catalana, evocant el fet que la butlleta amb el simbòlic número 1714 es va vendre en un estanc de Tàrrega. També s’han reconegut altres carrosses com la que ha qüestionat la inversió pública en aeroports infrautilitzats o una recreació del conte de la Captuxeta Vermella.   
 
Seguici amb tractors, muntures i carruatges
La comitiva s’ha completat amb una dotzena de tractors, alguns autèntiques peces de museu dels anys 40 i 50, així com una desena de carruatges i una trentena de cavalls, ruquets i ponis. Enguany la festa ha eixamplat horitzons amb participants de Tàrrega, Verdú, Guissona, la Pobla de Cérvoles, Alcoletge, Calaf o Fraga entre altres procedències. La cultura popular targarina també ha fet acte de presència de la mà de Lo Tossino, La Fal·lera Gegantera, els Nans de Guixanet i quatre bandes de música. Els Tres Tombs davant milers d’espectadors han anat precedits de la benedicció de mascotes i del seguici a la plaça de Sant Antoni.
 
La desfilada ha estat encapçalada pel pendonista, distinció que ha recaigut aquest cop en el pagès targarí Ramon Balcells, descendent d’una família de llarga tradició en l’agricultura i la ramaderia. El pendó, original de l’any 1954, ha onejat després a la tribuna d’autoritats, on s’han donat cita l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; la presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa Maria Mora; i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Jaume Fabà. La festa que honra el patró dels traginers i protector dels animals també ha estat escenari del mercat de productes artesans amb una trentena de parades. No han faltat tampoc el dinar de germanor i el ball de societat.
 
Llista de premias
Tema agrícola
• 1r Premi: Col·legi Sant Josep P5 - Cistella de bolets
• 2n Premi: Pub Petit - De la terra a la taula - Calçotada
• 3r Premi: Escola Pia P2 - Estima la terra i assaboreix el vi
• 4t Premi: Col·legi Sant Josep P1 - El blat, al sac i ben lligat
• 5è Premi: Escola Pia P5 - Voleu una llesca de pa?
 
Tema lliure
• 1r Premi: AMPA Col·legi Àngel Guimerà - Sorteig de la Grossa · La Farem Grossa
• 2n Premi: Associació Alba - Les postres catalanes
• 3r Premi: Col·legi Sant Josep P4 - Aeroports sense avions
• 4t Premi: AMPA Col·legi Maria Mercè Marçal - La Caputxeta Vermella
• 5è Premi: Escola Pia P3 - Ciutadans del món


Comentaris

envia el comentari