Catalunya Diari

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell celebra enguany la 20a Fira de Formatges Artesans del Pirineu

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell celebra enguany la 20a Fira de Formatges Artesans del Pirineu| Redacció - Fotografia: http://www.firasantermengol.cat/

 

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, que enguany tindrà lloc el cap de setmana del 18 i 19 d'octubre, celebrarà la 20a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, una trobada d'artesans formatgers que s'ha convertit en una festa làctia, un  punt de trobada obligat per a tothom qui estimi els formatges, els artesans i els Pirineus.

En la presentació del programa d'aquest gran esdeveniment per la Seu d'Urgell i el territori, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha manifestat que la fira de formatges artesans del Pirineu “s'ha consolidat com la punta de llança de la Fira de Sant Ermengol, tot ajuntat la seva tradició mil·lenària amb una especificitat incorporada ara fa vint anys com és el formatge”.
 
Enguany en el marc de la Fira de Sant Ermengol, la capital alturgellenca estrena un nou logotip: 'La Seu d'Urgell, capital del formatge' . “Ho som sobretot", afirma l'alcalde de la ciutat, "per una feina que va molt més enllà de dos dies de Fira i que treballa sobretot per articular una estratègia econòmica, paisatgística, turística o cultural al voltant d'un element tan global i alhora tan proper com la llet i el formatge”.
 
20a Fira de Formatges Artesans del Pirineu
Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Jordi Pallarès, ha desgranat el contingut del programa de la Fira de Sant Ermengol. Pel que fa a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu estarà ubicada de nou a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d'Urgell. S'hi aplegaran un total de 43 formatgeries: 42 formatgeries del Pirineu, de les quals el 50% són del Pirineu català. El formatge convidat és el Waister di Rela Riccardo de l'Altipiano di Asiago, Veneto (Itàlia).
 
A més de les parades on els artesans venen els seus productes i el tradicional concurs on es guardonen els formatges més excel·lents d’entre el centenar llarg que s’hi presenten, a l’entorn a la Fira també s’hi celebren una sèrie d’activitats complementàries. Així doncs, sense sortir del planeta formatge, el divendres abans hi haurà la Jornada Tècnica 'Per què ens agraden tant els formatges? El valor sensorial', organitzada per l’Ajuntament i el DAAM, amb la col·laboració de la UPC, on productors, gastrònoms, cuiners i gourmets podran aprofundir sobre el coneixement científic dels aspectes sensorials dels formatges.
 
Tant dissabte com diumenge de fira hi trobarem les Aules de tast, amb 14 sessions que inclouen demostracions de cuina, tastos guiats de formatges, vins i cerveses, i també activitats destinades als nens, com un taller d’elaboració de formatge i el Joc de l’Hostaler. Així mateix, de dijous a diumenge tindran lloc, a l’Espai Ermengol, tastos guiats i visites a la ruta del formatge
 
I més a més, 13 restaurants de l’Alt Urgell i la Cerdanya oferiran durant els dies de la fira àpats elaborats amb formatges de les dues comarques, i 4 restaurants de la Seu presentaran 'Amb gust de formatge', uns menús on els formatges artesans tenen tot el protagonisme.
 
Aliments del territori i tu, carpa de la Diputació
La Diputació de Lleida promou a la Fira de Sant Ermengol d'enguany un nou espai, Aliments del Territori i tu, que consisteix en un calendari de degustacions i tallers centrats en carn, embotits i -també- els formatges de la demarcació de Lleida i del Pirineu. La mostra estarà situada en una carpa annexa al pavelló poliesportiu, que té entrada també des de l’aparcament del camp de sorra del Dr. Peiró.
 
Un any més, la Fira de Sant Ermengol també hi serà present una mostra ramadera, amb exposició de les races bovines bruna, frisona, llemosina, xerolesa, aubrac i angus, i alguns exemplars de cavall pirinenc català.
 
L'aparcament a l'aire lliure Dr. Peiró es tornarà instal·lar l’espai Autofira amb nou expositors de vehicles. Al pavelló poliesportiu es tornaran a situar les empreses, entitats i associacions de la ciutat amb 12 estands diferents. A més, una vegada més tindrà lloc la Fira d'Artesania del Pirineu constarà de 75 parades d'artesans que s'ubicaran bàsicament a la plaça dels Oms de la Seu. També s'ha organitzat una desfilada de modes organitzada per la Unió de Botiguers de la Seu d'Urgell (UBSU), que tindrà lloc diumenge 19 d’octubre a la tarda, a la sala Sant Domènec.
 
Altres activitats
I com és tradicional, la Fira de Sant Ermengol també acull venda ambulant pels carrers de l'Eixample de la Seu d'Urgell amb un total de 350 parades. Mentre que el carrer dels Canonges se celebrarà els Els Encants dels Canonges, mercat de productes de segona mà que té lloc cada dissabte en aquest històric carrer de la Seu.
 
La Fira d’enguany inclou diverses i variades propostes culturals: dues representacions de l’obra Obaga, d’Albert Villaró, portada a escena per Torb Teatre a l’Espai Ermengol, un concert dels andorrans Hysteriofunk i la representació de Coses nostres, a càrrec del grup A tota teta. Durant el cap de setmana, els grups Orquestrina Trama i Bramasachs ompliran els carrers de la Seu i els diferents espais firals de música i animació.


Comentaris

envia el comentari