Catalunya Diari

La fiscalia demana que s'arxivi la denúncia per un cartell del Carnaval de Solsona que convidava a "matar espanyols"

La fiscalia demana que s'arxivi la denúncia per un cartell del Carnaval de Solsona que convidava a "matar espanyols"| ACN - Fotografia: www.vilaweb.cat

La fiscalia de Lleida ha demanat al Jutjat de primera instància i instrucció únic de Solsona que arxivi la denúncia presentada per Manos Limpias contra els responsables d'un cartell del Carnaval que es va difondre per Internet el mes de febrer passat, on es podia llegir 'Vine a matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar'.

Tant l'Ajuntament com els organitzadors de la festa es van desvincular del cartell. Un veí de Sitges de 56 anys va confessar posteriorment ser l'autor del fals cartell però va negar davant del jutge que ell difongués la imatge. Després de la investigació, la fiscalia demana el sobreseïment provisional del cas en considerar que no hi ha cap indici de participació de l'Ajuntament de Solsona, ni de l'organització del Carnaval ni de cap organisme públic en el fals cartell. A més, també recull en el seu escrit que no resulta degudament acreditat cap delicte, que el cartell no existia físicament i que és un fotomuntatge fet amb posterioritat a la celebració del carnaval per un particular.

Manos Limpias va presentar la denúncia el 24 de febrer contra l'Ajuntament de Solsona i l'Associació de Festes del Carnaval davant de la Fiscalia Superior de Catalunya i el jutjat de Solsona per "haver aprovat un cartell xenòfob, ple d'odi i violència". Tant l'Ajuntament com els organitzadors de la festa, però, es van desvincular del cartell.

El seu presumpte autor, que va declarar el 30 de setembre en qualitat de testimoni als jutjats de Vilanova i la Geltrú, va dir que ell va començar a elaborar el cartell però que es va completar "amb les aportacions de la gent d'un xat privat d'entre 40 i 70 persones". De fet, per exemplificar-ho, l'home va declarar que ell no sap català i algú del xat li va dir que faltava l'accent a la paraula 'pacífic' i, més tard, sense ell haver-ho corregit, va veure que el cartell ja tenia incorporat l'accent. "Per tant, ho va fer una altra persona", va assegurar.

L'home també va assegurar davant del jutge que el cartell volia ser una "paròdia" sobre la retransmissió que va fer una cadena de televisió del Carnaval de Solsona. En aquest sentit, l'home va assegurar que el cartell "no tenia voluntat de fer mal" sinó que va ser "una paròdia, una burla".

Els investigadors van poder arribar fins a l'autor del cartell a través de la captura de pantalla d'una conversa d'un xat que tenia per nom 'SCC Online', en el qual un dels seus 59 membres, que utilitzava un pseudònim, va assegurar que "El cartell és un fotomuntatge meu. El que és vomitiu és el vídeo. Això és real". Amb el mateix pseudònim, els investigadors també van localitzar diversos dissenys gràfics sobre actes, col·lectius i associacions relacionades amb l'unionisme difosos a través d'un perfil de Facebook i Twitter. En un dels cartells es podia veure una felicitació a Societat Civil Catalana per haver obtingut el premi Ciutadà Europeu 2014 i en el mateix cartell hi apareixia una foto seva i estava signat com a 'autor del cartell del Carnaval de Solsona'.


Comentaris

envia el comentari