Catalunya Diari

La fiscalia es querella contra l'alcalde d'Almacelles per prevaricació perquè veu indicis de contractacions irregulars

La fiscalia es querella contra l'alcalde d'Almacelles per prevaricació perquè veu indicis de contractacions irregulars| ACN - Fotografia: Ajuntament d'Almacelles

La fiscalia de Lleida ha presentat una querella contra l'alcalde de l'Ajuntament d'Almacelles, Josep Ibarz, per prevaricació. El ministeri públic aprecia indicis de contractacions irregulars en diversos llocs de feina com la secretaria segona, els interventors o la policia local i considera que Ibarz ha conformat la plantilla de l'Ajuntament "atenent únicament al seu criteri, sense concurs públic i amb persones no qualificades pel lloc de feina assignat".

La fiscalia destaca que el procediment de nomenaments per a un lloc de feina a través d'un decret d'alcaldia "per raons d'urgència" s'ha convertit en la manera "normal" de contractació de l'Ajuntament des de que Ibarz és alcalde. Els Mossos d'Esquadra, per ordre de la mateixa fiscalia de Lleida, van entrar el 15 de novembre a l'Ajuntament d'Almacelles a la recerca d'informació, arran de la denúncia presentada per Almacelles Lliure, vinculat a ICV.

La llei permet nomenar personal interí per decret en casos de "màxima urgència". La fiscalia, però, considera que en diversos casos no estava justificat aquest procediment. A més, en cap d'aquests casos, no es va dur a terme posteriorment cap convocatòria pública tal com exigeix la llei, afegeix.

Es refereix per exemple a la contractació per a la secretaria de segona d'un treballador dels de l'any 1996, que té un rang inferior. A més, destaca, no convocat la plaça més endavant tot i que es podria haver convocat un concurs públic cada any. El mateix passa, segons la fiscalia, amb el càrrec d'interventor. Les persones que han ocupat aquest lloc des del 2006 ho han fet per decret d'alcaldia, sense concurs públic i sense tenir la qualificació necessària. Ibarz primer va nomenar una dona, que havia estat anteriorment auxiliar administrativa i que va ocupar el lloc d'interventora del 2006 al 2010. Segons continua el ministeri públic, es va seguir posteriorment amb el mateix mètode de nomenament a dit amb el següent interventor que va ocupar el càrrec des del 2010 fins al 2012, quan va morir, i pel següent, que encara ocupa el càrrec actualment.

Segons la fiscalia, Ibarz també hauria cobert per decret les places de policia local, sense concurs públic i que a més, no ocuparien funcionaris de carrera, com estableix la llei. Finalment, la fiscalia també fa referència en la seva querella a la contractació per decret de manera habitual de personal laboral per fer treballs temporals a l'Ajuntament. Molts d'aquests, afegeix, haurien passat a tenir contracte indefinit sense que les places que cobrien haguessin estat ofertades tampoc a través d'un concurs públic.

La denúncia la va presentar el novembre de 2015 Almacelles Lliure, vinculat a ICV, perquè segons Laia Martí, regidora d'aquest partit al municipi, l'equip de govern no els va facilitar la informació demanada pel que feia a 38 contractes que sospitaven "irregulars". L'Ajuntament d'Almacelles, a través d'un comunicat, va voler aclarir que el consistori és "transparent" però que rep un alt volum de peticions i que no podia respondre immediatament a totes.

La denúncia la va presentar el grup ecosocialista en detectar que en els registres que anualment publica l'Ajuntament "hi apareixia gent que estava treballant o gent que sabíem que s'havia contractat per urgència –que només poden treballar un màxim de tres mesos- i tot i això tres anys després continuaven treballant al consistori". Des de l'Ajuntament, el seu alcalde, Josep Ramon Ibarz (PDECAT), va mostrar-se al novembre convençut que totes les contractacions que s'han fet són "correctes".


Comentaris

envia el comentari