Catalunya Diari

La Fuliola celebra aquest diumenge la Festa del Batre

La Fuliola celebra aquest diumenge la Festa del Batre| Redacció - Fotografia: ComunicantBP

 

Les Festes del Segar i el Batre de La Fuliola arriben aquest diumenge, dia 17 de juliol al seu moment més àlgid, la Festa del Batre. Durant tot el dia l'era bullirà d'activitat amb activitats per a totes les edats entre les que destaca una exposició de tractors antics i la incorporació de les dones a batre.

Segons explica Oriol Farré, nou director de l'Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola que impulsa la festa, una altra de les novetats d'aquesta 37a edició serà una mostra de jocs tradicionals. "Es tracta de que totes les edats tinguin un espai a la festa, des dels més petits als més grans. És la manera de garantir que les noves generacions s'enganxin a la festa i també nous sectors que volem incorporar de cara a l'any vinent".
 
D'altra banda les segadores que ja es van incorporar a la festa del Segar, seguiran a la del Batre. Es tracta de sis dones de 14 a 55 anys que des d'aquest any s'han sumat a segar i batre en reconeixement a les dones que antigament també exercien aquesta feina, ja fos perquè eren vídues o estaven soles. Fins ara la figura de les dones es visualitzava amb les tasques de preparació de les viandes o a "espigolar", aprofitar el gra per als animals. Així doncs la festa incorpora batedors i batedores de totes les edats, des dels 14 anys (aprenents) fins als 80.
 
'Conéixer per estimar'. Aquest és el lema que defensa la nova junta, que representa un relleu generacional, ja que la meitat dels seus membres són menors de 35 anys, mentre que la pròpia festa aquest any celebra la 37a edició. A banda de canviar les dates de la festa per evitar coincidir amb Sant Joan i amb la Transsegre de Balaguer, els joves en proposen un aspecte més lúdic.
 
Un carruatge d'època oferirà un tour per la localitat amb visita al Centre d'Interpretació Lluís Companys, situat just al costat de l'era; seguiran els maridatges amb cervesa de blat, el taller d'elaboració de pa i les activitats tradicionals de la festa, que s'inicien a les 8 del matí amb l'esmorzar pagès i conclouen quan cau el sol amb el ball a l'era.
 
Durant la festa es donarà a conèixer el guanyador del Concurs d'Instagramers de la Festa del Segar i s'inaugurarà un nou concurs d'instagramers exclusiu per la Festa del Batre. Els participants podran penjar les seves fotos amb hastags  #batrelafuliola2017 i #festesdelsegarielbatrelafuliola. El guanyador del concurs del Batre es donarà a conèixer el dia 24 de juliol a la pàgina de Facebook de les Festes.


Comentaris

envia el comentari