Catalunya Diari

La Generalitat estudia anar a la justícia europea pel veto rus

La Generalitat estudia anar a la justícia europea pel veto rus| EP - Fotografia: Laura Biela

 Després de reunir-se amb representants del sector de la fruita a Lleida, Pelegrí ha defensat que hi ha un camp legal per fer aquesta demanda: "No entenem, com donant-se les condicions objectives, la CE no activa aquests mecanismes". Per això, ha demanat a l'Estat que lideri un 'lobby', juntament amb França, Itàlia i Grècia, perquè demanin a la UE l'activació de mesures extraordinàries: "Estic segur que si mouen, la CE podria activar els mecanismes". 
 
"La UE també ha de respondre amb la seva normativa a la situació. No pot ser que només exigeixi condicions de producció i no respongui davant de situacions greus", ha lamentat Pelegrí, que també ha criticat que les hectàrees de fruita d'os i de vinya hagin quedat fora de les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) del període 2014-2020. 
 
Pelegrí també ha asseverat que "la decisió política de Rússia de tancar les fronteres suposa que s'enfonsi el mercat", ja que la fruita d'os, tot i que encara no ha finalitzat la campanya, està bastant amenaçada, com també ho pot estar la poma i la pera, ocasionant així un col·lapse en el mercat interior europeu i la caiguda de preus en un producte perible. Amb vista al futur, al conseller el preocupa que Rússia estigui buscant altres punts de proveïment en el món, com a països llatinoamericans: "Això és un risc de present i futur. Un llast més gran per al futur de les nostres explotacions i exportacions". 
 
 
Per tot això, ha defensat que s'apliquin els mecanismes que preveu l'Organització Comuna de Mercats (OCM), que tenen com a objectiu evitar la pertorbació de mercat: "Volem complir la normativa europea de producció, no volem trencar les normes sobre la competència, però exigim el compliment dels mecanismes europeus". En aquest sentit, ha indicat que la PAC preveu uns 2.800 milions d'euros de fons per crisi, i creu que una part ja ha d'estar operativa, per la qual cosa s'ha preguntat per què no s'activen les mesures compensatòries si es compta amb la normativa i els diners, tal com es va fer el 2011 amb la crisi del E.coli i el cogombre. 
 
"Situació conjuntural"
"Vull fer una advertència, i és que el que està passant no és estructural, sinó conjuntural i fruit d'una situació política i de mercat que afecta la fruita d'os, afectarà la fruita de llavor com la poma i la pera, i pot afectar la fruita d'hivern", ha indicat el conseller. 
 
Pelegrí també ha lamentat la pèrdua de producte que es produirà un cop es produeixin els retorns de fruita des de Rússia, i per evitar situacions com aquesta ha apuntat que la Generalitat treballa en nous mercats, i ha demanat als catalans consumir productes locals. 
 
"Impacte limitat", segons el Govern
El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha quantificat aquest divendres a 337 milions d'euros l'impacte de les restriccions a les exportacions al mercat rus, el que suposa el 1,8% del valor del total de les vendes espanyoles a l'exterior. Així ho ha assegurat el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri, Fernando Miranda, que ha assegurat que l'impacte de la decisió de Rússia sobre les exportacions espanyoles és "limitat", ja que el seu principal client és la Unió Europea, on es exporta el 76% dels productes agroalimentaris, i el 26% restant, la Federació Russa suposa només el 6%, ha recalcat.


Comentaris

envia el comentari