Catalunya Diari

La Generalitat impulsa la restauració de la muralla del Pla d’Almatà de Balaguer

La Generalitat impulsa la restauració de la muralla del Pla d’Almatà de Balaguer| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Balaguer

 

El Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat destinarà 100.000 euros a l’inici de la restauració de la muralla andalusina del Pla d’Almatà de Balaguer. Es tracta d’una prova pilot per diagnosticar l’estat en què es troba el perímetre del jaciment i determinar quines són les solucions tècniques més adequades de cara a una restauració integral de la muralla. Així ho ha indicat l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, qui ha avançat que les obres arrancaran la propera setmana. 

A causa del mal estat i falta de conservació de la muralla del Pla d’Almatà s’ha apostat per fer una prova pilot en set o vuit trams de muralla per determinar quines són les millors tècniques per consolidar i restaurar els prop de 700 metres que resten en peu. Concretament, s’actuarà sobre la consolidació de la tàpia, l’arranjament dels talussos i la restitució de la pedra. 
 
Per fer aquesta prova pilot, que durarà unes cinc setmanes, la Generalitat hi destinarà un arqueòleg i 4 auxiliars, a banda del personal de les empreses de restauració i construcció contractades pel projecte. Així mateix, comptarà amb la col·laboració del personal del Museu de la Noguera.
 
Per la seva banda, l’Ajuntament de Balaguer compta amb un projecte per abordar la restauració de la muralla, obra valorada en uns 400.000 euros, que, segons Roigé, s’espera finançar a través de subvencions. Així mateix, ha recordat que aquest és un dels jaciments medievals musulmans més importants de la Península i que, malgrat la crisi econòmica, es buscaran els recursos necessaris per convertir-lo en un dels atractius turístics de la ciutat. 
 
La ciutat islàmica del Pla d’Almatà data del segle VIII. Inicialment, concebuda com un campament militar s’acabà convertint en una madina (ciutat islàmica) plenament consolidada al segle XI. Tot i el poc terreny que s’ha excavat, hi ha constància que la ciutat comptava amb una zona residencial, un alcàsser, una necròpolis i una àrea industrial, a més a més d’una mesquita ubicada als terrenys que actualment ocupa el santuari del Sant Crist.


Comentaris

envia el comentari