Catalunya Diari

La neu deixa gruixos de fins a mig metre en cotes properes als 1.000 metres

La neu deixa gruixos de fins a mig metre en cotes properes als 1.000 metres| Text i fotografia: ACN

 

La neu caiguda en les darreres hores al Pirineu ha deixat gruixos que s’han acostat, i fins i tot superat, al mig metre en municipis situats en cotes properes als 1.000 metres. Així, segons Protecció Civil, s’han acumulat 53 centímetres de neu a Naut Aran i 39 centímetres a Vielha, i en menor mesura, 33 centímetres a Esterri d’Àneu, 25 a Puigcerdà, 20 centímetres a Viu de Llevata i 13 a Das. 

Fins aquest dilluns al matí, no s’ha produït cap incidència destacada a causa de la nevada, tot i que s’ha hagut de suspendre el transport escolar al Pallars Sobirà i l’institut de Sort ha tancat les portes per la impossibilitat d’accedir-hi.
 
D’altra banda, Protecció Civil, que manté activada l’alerta del Neucat, ha demanat molta prudència en la mobilitat per les zones afectades. De fet, la circulació s’ha interromput a la C-28 a Naut Aran per accedir al Port de la Bonaigua i a la BV-4031 de Castellar de N’Hug a La Molina. A més, es necessiten cadenes per circular per la Collada de Tosses, entre altres afectacions viàries.
 
L’obligació de circular amb cadenes afecta onze trams de via més. Es tracta a la demarcació de Lleida, de la C-13, la C-28 i la C-147 a Esterri d’Àneu; de la C-142b a Naut Aran per accedir al Pla de Beret i la C-28 a Vielha cap a Vaquèira; de l’L-500 i l’L-501 a Vall de Boí per anar al Balneari de Boí i al Pla de l’Ermita, respectivament; de l’L-504 a Llavorsí en direcció Tavascan; de l’L-510 a Alins i de l’N-141 a Bossòst fins al Coll del Portillon. També calen cadenes a l’L-503 a Torre de Cabdella. 
 
A més, a l’N-230 a Vielha està restringit el pas de vehicles articulats en direcció Vilaller en ambdós sentits per neu o gel a la calçada, així com a l’N-260, on a banda de ser necessàries les cadenes els vehicles pesats tenen restringit el pas a partir del quilòmetre 130.
 
Mentrestant, Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del pla Neucat per les nevades abundants al Pirineu i Prepirineu i la possibilitat de nevades locals a les comarques de Girona al llarg d'aquest dilluns. De moment, la cota de neu no ha estat tan baixa com s’havia previst ahir i aquest matí se situarà a l’entorn dels 500 metres, tot i que pot variar al llarg del dia. El Comitè del Pla Neucat es tornarà a reunir a la una del migdia per actualitzar la informació de l’episodi.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria en cas d’emergència, i evitar la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible.
 
Perill d’allaus per sobreacumulació de neu
Aquest diumenge a la nit, Protecció Civil de la Generalitat va posar en prealerta el pla Allaucat pel perill d’allaus fort (4 n una escala de 5) a l’Aran i franja nord de la Pallaresa, a partir e la informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Des de l’inici de la nevada dijous a la nit fins aquest diumenge a la nit han caigut entre 50 i 70 centímetres de neu nova a 2.300 metres, amb vent fort de component nord. A més, s’han format grans sobreacumulacions de neu en orientacions est, sud-est i sud, principalment.
 
També, són probables caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana, en alguns casos fins i tot és possible que siguin grans, en molts vessants. Són probables allaus per sobrecàrrega feble en molts vessants.
 
A la resta dels Pirineus el perill d'allaus està situat a 3 en una escala de 5. La probabilitat de caiguda d’allaus anirà incrementant-se a mesura que s’intensifiqui la nevada.


Comentaris

envia el comentari