Catalunya Diari

La pedregada afecta a cultius fructícoles i de cereal de Lleida

La pedregada afecta a cultius fructícoles i de cereal de Lleida| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida (Arxiu)

del 5 de juliol de 2012

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del director general d'Alimentació, Qualitat, i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, s’ha reunit aquest dimarts a la seu del consell comarcal del Pla d’Urgell, amb alcaldes, sindicats, cooperatives i agricultors afectats, per avaluar les conseqüències de la tempesta caiguda a les comarques de Lleida.

Pelegrí s’ha posat en contacte amb els responsables d’Agroseguro per a què comprovin "el dany real registrat en les plantacions" i s’agilitzi els peritatges a la zona afectada per a fer una avaluació ràpida dels danys, afectacions que ell ha pogut comprovar de primera mà, i ha mostrat la seva preocupació, especialment també en tractar-se del segon any consecutiu que es registra una forta pedregada d’aquestes característiques, la qual cosa també pot ser molt contraproduent també de cara a l’abastiment dels mercats. Així, el conseller ha afirmat que, conscients d’això, Agroseguro tindrà en compte que no hi hagi danys als arbres.

"No ens podem permetre més danys en pedra i per tant proposaré que es condicioni l’atorgament d’ajuts a plans de millora a la instal·lació de xarxes antipedra, les quals milloren la producció i eviten els danys; i ja hi ha instruments financers per a què els pagesos n’instal·lin", ha remarcat Pelegrí, qui, a més, ha assenyalat la possibilitat que hi pugui haver un altre episodi de calamarsa en les properes hores que afectaria més la zona del Segrià oest. El conseller també ha avançat que demanarà a l’Estat que consideri rebaixar els mòduls de l’IRPF per l’afectació de la pedra, i ha advertit que potser que costi justificar els danys perquè la fruita encara és molt petita. En aquest sentit, s'ha mostrat preocupat pels danys causats especialment en el préssec i la nectarina, atès que "tot just s'inicia la campanya de collita". Així mateix, ha recordar la importància de les assegurances en aquests casos i que les xarxes antipedra poder protegir la producció.


Comentaris

envia el comentari