Catalunya Diari

La Pobla de Segur enceta la temporada de falles que celebra haver estat declarada Patrimoni de la Humanitat

La Pobla de Segur enceta la temporada de falles que celebra haver estat declarada Patrimoni de la Humanitat| Text i fotos: ACN

La Pobla de Segur, al Pallars Jussà, ha donat aquest divendres a la nit el tret de sortida a la temporada de falles. S'ha erigit, així, en la primera població de tot el Pirineu de Lleida en celebrar aquesta festa essent ja Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En total, hi han participat uns 170 fallaires.

Les falles del Pirineu van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'1 de novembre del 2015. Al tractar-se d'una edició especial ha portat a molts poblatans a voler participar de la celebració i el numero de fallaires s'ha incrementat considerablement respecte a anys anterior, arribant als 150.

La festa de la Pobla ha incorporat, per primer cop des d'anys, una vintena de veterans fallaires com a reconeixement a tots aquells que van recuperar la festa fa dècades. Al poble les pubilles han esperat amb un ram de flors i un traguet de vi als fallaires i en parelles han recorregut els carrers de la Pobla fins a la Plaça de la Pedrera on han deixat la falla a la foguera. La festa de les falles de la Pobla es remunta a fa més de 70 anys.

Pel que fa al reconeixement de la Unesco diuen que la festa es seguirà fent com sempre s'ha fet i el que sí que els ha aportat és un reconeixement a la feina feta durant moltes generacions. Per tots ells, diuen que tenen l'obligació de fer-la perdurar en el temps.

Els fallaires veterans han presidit la marxa de falles a la Pobla i unes 170 parelles han recorregut els carrers de la Pobla amb la falla encesa al coll fins arribar a la Plaça del poble on l'han deixat caure a la foguera.

La declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco ha portat a multiplicar el numero de fallaires que participen directament de la festa. En el cas de la Pobla pràcticament s'han doblat. En altres localitats com en el cas d'Alins, el dia de la revetlla de Sant Joan, baixaran uns 40 experts fallaires i es posaran a la venda (5 euros la falla) 220 falles pels visitants que vulguin viure des de dins aquesta experiència. A Andorra uns 200 fallaires participaran de la festa i a Isil la baixada està restringida a una seixantena per la dificultat del camí. Alins, és l'únic poble fallaire que ofereix la possibilitat de baixar una falla a tothom que ho desitgi fins un màxim de 220, que són les que han fet aquest any.

Algunes associacions com la d'Alins o la de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) han reservat més espai d'aparcament. En altres casos, com a Isil, han preparat un Pla d'evacuació per seguretat.

A la baixada de falles de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), la seguiran la de Durro (Alta Ribagorça) i el dia de la revetlla de Sant Joan la d'Isil (Pallars Sobirà), Andorra la Vella, Les (Val d'Aran) o Boí (Alta Ribagorça). La temporada finalitza el 23 de juliol a Llesp (Alta Ribagorça).


Comentaris

envia el comentari