Catalunya Diari

La Seu d'Urgell i Castellciutat ho tenen tot a punt per celebrar el Carnaval

La Seu d'Urgell i Castellciutat ho tenen tot a punt per celebrar el Carnaval| Redacció - Fotografia: Ajuntament de la Seu d'Urgell

 

La Seu d'Urgell ja ho té tot a punt per celebrar de nou la festa del Carnaval amb més d'una dotzena d'activitats i actes relacionats. També cal remarcar que el poble de Castellciutat ha organitzat la seva programació carnavalesca.

El programa de Carnaval a la Seu d'Urgell s'inicia aquest dimarts amb un taller gratuït d'elaboració de disfresses per a nens i nenes a partir de 5 anys, a càrrec de gent gran de la Seu d'Urgell, amb la col·laboració de Núria Vilarrubla. El taller tindrà lloc al centre cívic l'Escorxador a les 17.30 hores.
 
Tot i que els actes de Carnaval pròpiament dit s'iniciaran dijous, 12 de febrer, a les 20.15 hores, a la plaça Patalin de la Seu d'Urgell on tindrà lloc la celebració del tradicional Dijous Gras amb la lectura del pregó de Carnaval i repartiment de rom cremat a tots els assistents. Tot seguit es procedirà a la penjada del Carnestoltes. Aquests actes estaran amenitzats pels membres de la Germandat de Sant Sebastià que també protagonitzaran la Nit de l'Estudiantina.
 
Dissabte de Carnaval
Per dissabte, 14 de febrer, jornada principal dels actes de Carnaval, de 10.00 a 13.30 hores tindrà lloc pels carrers on es desenvolupa el mercat setmanal la cantada de l'Estudiantina a càrrec dels membres de la Germandat de Sant Sebastià. A les 16.15 hores tindrà lloc la recepció de les colles de la rua de Carnaval. Per participar-hi cal inscriure's fins el dia 12 de febrer a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.
 
A les 17.00 hores, des de la plaça de les Monges, arrencarà la rua de Carnaval, amenitzada pels Diables de l'Alt Urgell, per arribar, a les 18.00 hores, a la plaça dels Oms, on hi haurà animació a càrrec del grup Els Atrapasomnis. La Comissió de Festes repartirà berenar amb coca i xocolata per a tothom a la mateixa plaça dels Oms. A les 18.45 hores es procedirà a l'acte de lliurament de premis i reconeixements de la Rua 2015.
 
Novetats Carnaval 2015
"Amb l'objectiu que la votació del concurs de les comparses de la Rua sigui més transparent, s'ha decidit amb totes les entitats que col·laboren en l'organització de la programació del Carnaval que de les sis persones que conformen el jurat, tres siguin ciutadans de la Seu d'Urgell que s'hagin inscrit prèviament per fer de jurat", ha explicat la regidora de Festes i Tradicions de l'Ajuntament de la Seu, Meritxell Planes. Els altres tres membres del jurat seran: un de la Comissió de Festes, un segon, provinent d'una entitat i un tercer pertanyent al món artístic.
 
Una altra novetat per enguany és l'acte de reconeixement a totes i cadascuna de les comparses que hi participin. “Cal tenir en compte i donar el valor que es mereixen, ja que totes les colles, tant d'adults com infantils, fan una feina prèvia de preparar la seva comparsa, així com l'animació que aporten durant la rua de Carnaval”, subratlla Planes. És per això que, a més dels premis en metàl·lic, tant de les comparses adults com les comparses infantils (1r premi 150 euros; 2n premi 75 euros i 3r premi 50 euros; infantils), també hi haurà un premi de 100 euros a la millor 'colla xica' (comparsa que tingui com a màxim 10 components). Totes aquestes comparses guanyadores obriran la Rua de Carnaval del pròxim any 2016 de cada categoria, i portaran un identificador on hi posarà quin premi van obtenir l'any anterior.
 
La resta de comparses que no hagin estat guardonades rebran els Premis Honorífics destacant la seva característica principal com a comparsa. Aquestes comparses rebran com a premi una fotografia que se'ls hi farà just abans d'iniciar la rua perquè guardin un record d'aquesta.
 
Dimecres de Cendra
L'última jornada de celebració del Carnaval, el Dimecres de Cendra, el dia 18 de febrer, es despenjarà el Carnestoltes i es farà la 'plorada general' en un acte que tindrà lloc a la plaça Patalín a les 20.30 hores. Tot seguit, s'iniciarà la processó de la llum i el silenci, amenitzada per la Banda de Diables de l'Alt Urgell.
 
A les 20.45 hores es farà la cremada del carnestoltes i l'enterrament de la sardina, a la plaça de Joan Sansa. El carnaval 2015 de la Seu d'Urgell finalitzarà amb sardines del Segre, sardinada per gentilesa del Grup de Comerciants i la UBSU, mentre que la Germandat de Sant Sebastià farà el saborós honor de coure-les a la brasa.
 
Carnaval a Castellciutat
Com ja és tradició, el poble de Castellciutat també celebra el Carnaval amb un bon gruix d'actes com el segon Concurs de Dibuix dedicat al Carnestoltes i que hi prendran part els alumnes de l'escola de Castellciutat. Seguiran els actes festius amb la celebració del Dijous Gras, el dia 12 de febrer, on els alumnes de l'escola de Castellciutat protagonitzaran un cercavila pels carrers del poble, es farà un dinar al pati de l'escola, un ball de disfresses infantil amb Gil i Rataplam i a les nou de la nit un sopar-ball a local social. Tot això organitzat per l'AMPA i la direcció de l'escola Castell-Ciutat i l'Associació de Veïns de Castellciutat.
 
L'Associació d'Amics de Castellciutat té preparades també les següents activitats de Carnaval: dissabte 14 de febrer amb el segon concurs de farcits de Carnaval; diumenge 15 de febrer se celebrarà un cercavila de Carnestoltes, amb els Diables de l'Alt Urgell; l'elecció dels millors farcits de Carnaval, amb tast i elecció as la plaça de l'Arbre; a les 14.00 hores tindrà lloc una calçotada i botifarrada populars de Carnaval, i s'acabarà la jornada festiva amb un ball de carnaval al local social, amb el Truki; i dimecres 18 de febrer, els veïns de Castellciutat, a les 17.30 hores procediran a l'enterrament de la sardina, donaran la benvinguda a la Vella Quaresma i, a les 19.30 hores, hi haurà una sardinada a la plaça de l'Arbre.


Comentaris

envia el comentari