Catalunya Diari

La Seu s'adhereix al 'Pacte d'Alcaldes' per a la sostenibilitat

La Seu s'adhereix al 'Pacte d'Alcaldes' per a la sostenibilitat| Redacció - Fotografia: Ajuntament de la Seu d'Urgell

 L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va manifestar durant la presentació d'aquest pacte en sessió plenària que "l'Ajuntament urgellenc ja porta fent un camí molt important en temes d'estalvi energètic sent unes de les prioritats tal i com marca la pròpia Agenda 21 Local, però sumar-nos al Pacte d'Alcaldes comporta un compromís més rellevant en la lluita contra el canvi climàtic i de les emissions de CO2". I afegí: "Cal destacar, a més a més, que la reducció d'emissions de CO2 no només permet l'estalvi energètic sinó també comporta un estalvi econòmic a mig termini per a tots".
 
Amb l'adhesió al 'Pacte d'Alcaldes', l'Ajuntament urgellenc té un any, a partir de la signatura del conveni amb la DG Energia de la Comissió Europea per redactar i remetre a la Comissió Europea un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). Conseqüentment el Consistori, a través de l'execució del PAES, haurà d'assolir una reducció mínima del 20% de les emissions de CO2 l'any 2020 en el municipi mitjançant actuacions d'eficiència energètica i relacionades amb les fonts d'energia renovables. D'aquesta manera, l'Ajuntament de la Seu podrà adoptar programes d'eficiència energètica en àmbits com el transport urbà i l'edificació.
 
A més a més, l'Ajuntament haurà de remetre un informe de seguiment del PAES cada dos anys, i alhora participarà en activitats del Pacte dels Alcaldes, així com difondre la cultura de l'eficiència energètica. En aquest sentit, el Consistori també es compromet a organitzar el Dia de l'Energia en cooperació amb la Comissió Europea per tal que la ciutadans puguin beneficar-se directament de les oportunitats i dels avantatges que ofereix un ús més intel·ligent de l'energia.
 
Per la seva part, la Comissió Europea haurà de prioritzar en la propera programació dels Fons Estructurals i dels programes i iniciatives comunitàries (programació 2014-2020) les activitats o projectes relacionades amb el Pacte dels Alcaldes i amb l'execució dels PAES.
 
Les autoritats comunitàries també hauran d'informar als signants del Pacte dels Alcaldes de totes les novetats al voltant del Pacte, de bones pràctiques, i de programes de finançament.
 
El 'Pacte dels Alcaldes' té el seu origen l'any 2008 quan la Unió Europea va adoptar l'objectiu de reduir les emissions de CO2 un 20% l'any 2020. Tot comprovant que un 80% de les emissions de CO2 estan associades a activitats urbanes, la Comissió Europea va decidir que calia la incorporació del món local a l'esforç per la reducció d'emissions.


Comentaris

envia el comentari